Prof. Dr. Kayaç: “Covid aşılarından beklenen kazanım, taraf etkilerinin çokça çokça henüz ötesindedir”

Prof. Dr. Kayaç: “Covid aşılarından muhtemel avantaj, yan etkilerinin çokça çok henüz ötesindedir”

TRABZON – Karadeniz Beceri Üniversitesi Tababet Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, Covid’in sadece az buçuk çabukluk kestiğini salgının kül kendisine ortadan kalktığını söylemenin doğru olmadığını belirterek andıran dönemde virüslere karşı elan hayatiyetli aşıların üretim noktasına geldiğini ve aşılardan muhtemel yararın taraf etkilerinin çok çok henüz ötesinde olduğunu söyledi.

Akıbet haftalar ve aylar içerisinde de hikâye sayılarında tıpkısı tırmanış durumunun söz konusu olduğunu tamlayan Kayaç, “Fenomen sayılarında azalma vardı tamam amma biliyoruz ki buna koşut adına ta tıpkı zamanda bizde da muhtemelen tıpkı ağırlık süreci oldu. Sınav sayılarında da azalmaya gidildi tanılama vaz olasılığı ve oranları üstelik sakıt oldu. Serencam haftalar ve aylar içerisinde birlikte hadise sayılarında bire bir tırmanış durumu söz konusu bunu filhakika biliyoruz zar edilen veriler üstelik bunu gösteriyor. Rehavetin yansımaları sanki müstevli tamamen bitmişçesine mikrop ortadan kalkmışçasına tıpkı karın ve bir rahatlık bu noktaya ulaşmadaki eke faktörlerden biri. Yine korunmadaki sunma esas tedarik olan peçe kullanımının toplumda büyük oranda azalmış olması gibi faktörler hadise sayılarını baştan tırmanışa geçmesinde şişman çalışkan” dedi.

“Aşılar bize çekinmezlik hissiyatı oluşturdu”

Salgında yeryüzü avantajlı bölümün döllenme olduğuna dikkat çekici Kaya, “Salgının ilk aşamalarına bakarak avantajlı olduğumuz bire bir taraf belki ilkah durumları. Imdi aşıların muhtemelen oranda talih genelinde üstelik uygulanmış olması. Bağımlı ki gene bile çokça istendik ve bütün tam bire bir düzeyde yapıldığını nakletmek kabil değil. O aşılama bize birlikte mahsus yürek hissiyatı açıkçası oluşturdu. Üst immilütesini belli noktalara getirdi bir nice fert amacıyla ama gene bile aşıların koruyuculuğunun devamlılık durumunun söz konusu olmadığını biliyoruz. ve bunların anbean azalması hele rapel yani anımsatma dozlarının uygulanması gerektiğinin birlikte altını çizmek isterim. Zımnında yapılması gereken arz mefret husus bu salgının kül yerine bitmediğini, hatta otoriteler içinden geçtiğimiz günlerde bunu yeni ayrımsız dalga yerine nitelendiriyorlar. Bu süreçte peçe kadar hıfzıssıhha, sosyal ara kadar bire bir bando önlemlerin unutulmaması gerektiğini gündemde yunak kendisine hatırlanması ve uygulanması gerektiğini ifşa etmek isterim. Aşılanmanın çokça koskocaman olduğunu hele dahi istikbal gözyaşı, alttaki yatan eşlik fail hastalığı olan bireyler vakayiname hastalığı olan bireylerde veya immün sistemi baskılayıcı durumları olan bireylerde bile hatırlatma dozlarını mutlak yapılması gerektiğinin altını çizmek isterim” şeklinde konuştu.

“BA4-5 kadar varyantlara alın etkinlikli aşılar üretim noktasına geldi”

Özellikle BA4-5 gibi varyantlara elan hararetli etkinlikli aşıların istihsal noktasına geldiğini kaydeden Kayaç, “Serencam dönemlerde modifikasyon virüsün madun kâh varyantlarının değişik klinik bulgularla seyredebildiğini ve bunların bu alt varyantlara alın bulunan aşıların yetersiz olduğunu veya etkisiz olduğunu rapor fail görüşler yahut söylemler olabiliyor alelhusus el ortada bunların degaje olduğuna ahit denem tanık oluyoruz. Kâin aşılar bu varyantlara karşı hiç etkisiz eylemek filhakika son basamak hatalı benzeri yaklaşım peki. Son itibariyle vücudumuz aşı olmakla bu virüsü ayrımsız sefer tanımış oluyor. Amma virüs ant ortamında mutasyona uğrayıp dalan değiştirebiliyor değiştirecektir bile belki elan değişik varyantlarla karşılaşma olasılığımız seçme ahit söz konusu olanaklı. Amma aşılı olan benzeri fert aşısız olan bire bir bireye bakarak temas antlaşma yer beş altı beş altı rate bu savaşta önde olacaktır. Yakın dönemlerde az buçuk elan fantastik dulda ve sonuçlar elde edebilmek açısından bunlar üstünde da çalışılıyor modifikasyon virüslere karşı dahi elan etkili etkinlikli özellikle BA4-5 gibi varyantlara henüz hayatiyetli etkinlikli aşılar istihsal noktasına gelmiş durumda ama bunların piyasaya rutin kullanıma sunulması biraz zaman alacaktır en ferah ihtimalle bağ bozumu dönemi yahut şita aylarını bulabilecektir diyerek düşünüyorum” diye konuştu.

Covid aşılarının muhtemel kazanım canip etkilerinin haddinden fazla elan ötesinde olduğuna özen çeken Kayaç, “Tabi kim temas aşının tıpkısı mızıka taraf etkileri tür gelişmemiş dönemli olabilir ince dönemli olabilir. Amma değme ahit aşılamada hele alelhusus kitlesel aşılamada bu cins heybetli salgınlarda altın kaide şudur; avantaj beis dengesidir gelişigüzel ahit. Lacerem kim aşıların şu anda Covid aşılarından muhtemel kazanım canip etkilerinin çok çok daha ötesindedir. Bu sebeple banko uygulanmalıdır, yaygınlaştırılmalıdır kitlesel olarak kesinlikle mahsus bir düzeyin üstünde aşılama oranına ulaşmamız gerekiyor. İleriki boyuttaki benzeri takım istifham işaretleri için birlikte ebetteki biraz elan bağımlı kim verilerin oturması, toparlanması ince dönemde biriktirilmesine bile ihtiyaç bahis konusu olacaktır” ifadeleri kullandı.



Share: