Reisicumhur Erdoğan Kabine Toplantısı’nın arkası sıra millete seslendi: (2)

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, Rusya- Ukrayna savaşının barışla sonuçlanması amacıyla gelişigüzel soy gayreti gösterdiklerini belirterek, “Amacımız, inşallah ırak olmayan bire bir tarihte, Sayın Putin’le Sayın Zelenskiy’i bile ülkemizde ayrımsız araya getirerek, bu krizi kökünden çözecek yolu açmaktır.” dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın arkası sıra millete seslendi.

İstanbul Uygarlık Üniversitesinin 1 milyon pusula kapasiteli yeni kütüphanesinin açılışının 12 Ağustos’ta yapıldığını anımsatan Erdoğan, Türkiye’nin katalog atılımıyla ilgilendiren kapsamlı aynı istimara ika imkanı bulduklarını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içindeki Ulus Kütüphanesi’nin devlet sınırlarını aşan prestijinin üstelik akilane istikamette gittiklerini işaret ettiğini belirtti.

Erdoğan, güzeşte hafta Çorum ziyaretinde, yatırım bedeli 3 milyar 263 milyon lirayı bulan im ve hizmetlerin resmi açılışını yaptıklarını, Sungurlu Birleştirme Endüstri Bölgesi’nde inşasına başlanan haddinden fazla makro benzeri savunma sanayi projesinin temelini attıklarını hatırlattı.

Çorum’bile, 6 milyarlık yatırımla yapılan üç ayrı fabrikanın önce etabının 2023’te hizmete alınacağını belirten Erdoğan, bu tesislerin yılda 2 bilyon lira eklenmiş değer üreterek, cari açığın azalmasına 4 bilyon liralık katkıda bulunacağını bildirdi.

Cumhur Reisi Erdoğan, Araba ve Kimya Endüstrisi şirketinin uygulayım bilimi ve bilgi birikimi desteği ile kurulan tesisin değme şeyiyle yüzde 100 yerel ve milli bir iz olacağını kaydetti.

Erdoğan, Nevşehir’üstelik Hacı Bektaşi Iye Ihtifal Programına katıldığını birlikte hatırlatarak, “Hünkarın ‘benzeri olalım iri olalım hayat dolu olalım’ tevhidini cem olduğumuz canlarla paylaştık. Hazreti Hünkarın ‘gelin canlar ayrımsız olalım’ çağrısına milletimizin, İslam aleminin ve dünyanın gelişigüzel zamankinden daha çok ihtiyacı olduğu benzeri dönemde Hacıbektaş’tan verdiğimiz mesajların parçalanmamış gönüllerde makes bulduğuna inanıyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Malezya Kralı Hükümdar Abdullah Ri’ayatuddin Şike-Mustafa Billah Şah’ın Türkiye’ye resmi ziyaretini, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi itibarıyla tarihi bire bir dönüm noktası kendisine değerlendirdiğini aktaran Erdoğan, “Geçmiş akşam ezanı dahi ailecek birlikte İstanbul’birlikte ayrımsız arada olduk ve oradan bile gene hem iki büyüklük ortada bundan sonra atacağımız adımların dahi müzakeresini gelişigüzel yaptık.” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en yüce kriz başlığı olan Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye ile bütün insanlığı ilişik sonuçlar doğuran etkilerinin devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye kendisine bu savaşın evvel önüne salmak, peşi sıra de barışla sonuçlanması amacıyla gelişigüzel tip gayreti gösterdiğimize cümle şahittir. Hububat krizinin önüne geçecek mekanizmanın kurulması birlikte yeniden bizim gayretlerimizle gibi olmuştur. Acun tahıl üretiminin üçte birinden fazlasını Rusya ve Ukrayna’nın gerçekleştirdiği ayn önüne alındığında, yemeden içmeden Ukrayna tahılının, ülkemiz üzerinden dünyaya gönderilmeye başlanması üstelik insanlık üzere başlı başına nazik ayrımsız gelişmedir. Ülkemizin Rusya-Ukrayna krizinde sergilediği istikrarlı, barışsever ve çözüm odaklı yaklaşımın önümüzdeki günlerde özge alanlarda da olumlu neticelere ara kazanç edilmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz.”

Erdoğan, Rusya Celal Başkanı Vladimir Putin ile 5 Ağustos’ta Soçi’bile benzeri araya geldiğini hatırlatarak, Putin ile iki mutluluk ilişkilerini, bölgedeki başka gelişmeleri ve Ukrayna Savaşı’nı musahabe imkanı bulduklarını aktardı.

Ukrayna’bile güzeşte hafta planlı Üçgen Zirve’yi, Konfedere Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Izzet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiklerini ifade fail Erdoğan, “Amacımız inşallah uzak sıfır benzeri tarihte Sayın Putin’le Sayın Zelenskiy’i bile ülkemizde benzeri araya getirerek, bu krizi kökünden çözecek yolu açmaktır.” dedi.

Cumhur Reisi Erdoğan, Esenler’birlikte, Türkiye’nin sunma balaban kentsel dönüşüm projesinin geçmiş etabının ev tasdik törenine bile katıldığını belirterek, “Esenler’deki 60 bin konutluk kentsel tahavvül projesi, konutları, yetişek ve perestiş kurumları, yeşil alanları, rastgele türlü içtimai ve kültürel ihtiyacı karşılayacak alanlarıyla adi İstanbul’a uygun bire bir eserdir.” diyerek konuştu. Erdoğan, projenin yıl sonuna büyüklüğünde kadem hamle aceleten tamamlanacağını bildirdi.

Manisa’ya yaptığı ziyarete da değinen Erdoğan, burada ark üzüm alım fiyatını kilogramda 27 liralık yerine açıkladıklarını hatırlattı.

Erdoğan, Filistin Oran Başkanı Mahmut Abbas’ı ferda misafir edeceğini, çarşamba haset Müteahhitler Birliğinin Ödül Töreni’ne katılacağını belirtti.

MHP Umumi Başkanı Azamet Bahçeli ile perşembe haset Ahlat’ta, cuma haset Malazgirt’te programlara katılacağını kaydeden Erdoğan, “Anadolu’yu bizlere yurt namına bırakan ecdadımızı özge edeceğiz. Cuma namazımızı inşallah Malazgirt’te kılacağız. Din İşleri Başkanımızın imametinde inşallah Cuma namazımızı orada ödeme edeceğiz. Önümüzdeki haftanın önceki gününü birlikte Iri Taarruz’un 100. Yılının heyecanını Kütahya ve Afyonkarahisar’daki programlarda vatandaşlarımızla gelişigüzel yaşayacağız. Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası uğrunda sürekli, göz kırpmadan, çalışmaya, işaret ve bakım üretmeye, mücadeleye kıvrak bitmeme edeceğiz.” diye niteleyerek konuştu.

(Sürecek)

Share: