Serpil Erfındık cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen amme görevlileri yargılanıyor

İzmir’bile 10 sene önce akademisyen Serpil Erfındık’ın uzaklaştırma kararı aldırdığı sakat eşi tarafından öldürülmesine ilişik Esas Mahkemesinin kararının peşi sıra haklarında soruşturma izni verilen 8 kamu görevlisinin yargılanmasına bitmeme edildi.

İzmir 17. Esas Ukubet Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşmasına, olayda “görevi ihmal” ettiği tez edilen sanıklardan mütekait polis güçleri G.B, Erfındık’ın annesi Tülay Duayen ile avukatı Medih Bingöl katıldı. Farklı sanıklar ise duruşmada yer almadı.

Sanık G.B. fenomen tarihinde polis güçleri merkezinde mahkemelerden mevrut evrakın takibinde işyar olduğunu belirtti.

O zaman Erfındık’a ilişik koruma kararının geldiğini hatırladığını belirten G.B, “İlgililere ihbarname üstelik yaptığımı hatırlıyorum. Maktulün siper kararı ile ilişik 1 yol iş yaptığımı hatırlıyorum. Sanığa ihbarname yapıp yapmadığımı hatırlamıyorum. Evrakın hepsi dosyada vardır. Şikayetçi anlaşılan bir süre oturduktan sonradan Kaynaklar bölgesine taşınınca evrakı Buca Polis Güçleri Merkezine havale ettim. Görevimi bir zamanlar ve ağır ezgi yaptığımı düşünüyorum. her ihmalim ve gecikmem yoktur. Beraatimi istiyorum.” dedi.

Bilgili, eksiklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı 29 Mayıs’a erteledi.

Avukat Övme Bingöl, duruşmanın peşi sıra AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erfındık’ın aldırdığı himaye kararına karşın hayatını kaybettiğini öne sürerek, “Siper tedbirlerinin kağıt üzerinde kalmaması üzere bu davayı haddinden fazla önemsiyoruz. Hem Serpil ve ailesi amacıyla geciken hak yönünden hem üstelik zaman dirim hakkı tehdit altında olan yüzlerce kadınla ilişik tedbirlerin uygulanabilmesi için çok balaban benzeri dava.” dedi.

Davanın geçmişi

Dokuz Ilkgüz Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim yardımcısı olan Serpil Erfındık, 15 Açıklık 2013’te uzaklaştırma kararı aldırdığı çarkıt eşi Vedat Çalak eliyle bıçaklanarak öldürülmüştü.

Atik, bozuk eşini bıçakla isteyerek katil suçundan ilk müebbet hapisle cezalandırılmış, ardından duruşmalardaki mebzul anlamsız ve pişmanlığı ayn önünde bulundurularak cezası 25 yıla indirilmişti. Mahkeme heyeti sanığa zincirleme yıldırma, taşlama ve maktulün çökertme telefonunu gidermek suçlarına bile iyi çözme ve nedamet indirimleri yapıp 3 sene 5 ay 7 bölüm kodes cezasına hükmetmiş, sanığa toplam 28 sene 5 ay 7 dönüş mahbes cezası verilmişti.

Ev, “görevi ihmal” ettikleri iddiasıyla amme görevlilerinden birlikte şikayetçi ergin, görevliler üzerine soruşturma izni verilmemesi konusunda Esas Mahkemesine başvurmuştu.

Temel Mahkemesi, 29 Eylül 2021’da, “Anayasanın 17. maddesinde garanti altına alınan dirim hakkının esirgeme ve hareketli soruşturma yükümlülüğü itibarıyla ihlal edildiğine” hükmetmişti. Karar sonrasında, aralarında dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Z.Y’nin dahi bulunduğu 8 kamu personeli hakkında sormaca izni çıkarılmış ve 8 sanık için İzmir 17. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Share: