Bingöl’de gönüllü öğretmenlerden temel dilde eğitim bilimi seferberliği

Bingöl’dahi fahri öğretmenlerden anne dilde eğitim seferberliği

BİNGÖL Bingöl’bile İl Milli Terbiye Müdürlüğü ve üniversite koordinesinde oluşturulan 30 nefis gönüllü sarıklı, 2023-2024 eğitim bilimi ve tedris yılında ortaokul öğrencilerinin temel dilleri olan Zazaca’yı seçmeleri üzere okulları ülfet yazar öğrenciler ile görüştü.

Bingöl’dahi İl Milli Terbiye Müdürlüğü ile darülfünun hareket birliğinde 30 fahri hoca, 2023-2024 eğitim bilimi ve talim yılında öğrencilerin anne dilde yetişek ve öğretim almaları amacıyla okulları gezerek bilgilendirmeler yaptı. Hem ekol yönetimi hem üstelik öğrenciler ile tıpkısı görüşen öğretmenler, öğrencilerin Zazaca ve Kürtçe derslerde ne cins terbiye alacaklarını aktardı. Hazırlanan kitapları tanıtıcı öğretmenler, öğrencilerden da temel dilleri olan Zazacayı seçeceklerinin sözünü aldı. Öğrencilerden Ruken Bronz, Zaza dilini çok sevdiğini ve korunması gerektiğini belirterek, “Ben Zaza dilini çok seviyorum. Zaza dili benim esas tike okulumuzda olmasını çok istiyorum. Zaman hocalarımız geldi ve bize referans etti. Asıl dilimiz kaybolmasın, koruyalım” dedi. Fırat Burkek ise Zazaca dilini unutmayacaklarının altını çizerek, “Zazaca dersini haddinden fazla seviyoruz. Bugün hocalarımız bizi Zazaca ve Kürtçe seçmeli ders için ziyarete geldi. Tığ Zazaca dersini seçeceğiz ve Zazaca’ya erbap çıkacağız, anne dilimizi unutmayacağız” diyerek konuştu.

4 bin öğrenci yetişek gördü

Bingöl’de 2022-2023 eğitim ve tedrisat yılında 4 bin öğrencinin Zazaca terbiye gördüğünü tamlayan fahri öğretmenlerden Nurullah Kazanç, “Bingöl’birlikte bugün İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve üniversite koordinesinde kısaca 30 şahsiyet ayrımsız ekiple 45 ortaokul ülfet edildi. Seçkin gittiğimiz okulda okul idaresi ile sınıfları musahabe ederek Zazaca dersi, kitapları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Yaklaşık şuan Bingöl’dahi 4 bin hayat Zazaca dersi görüyor, önümüzdeki yıl için balaban bir gizil var şuan burada. 15 bin ile 20 bin arası benzeri potansiyel var şuanda. İnşallah bu neticeyi 2023-2024 yılında yetişek ve tedris yılında aktif kadromuzla, 5-6-7 ve 8 dershane kitaplarımızda amade öğrencilerimizin karşısında olacağız” şeklinde konuştu.

Share: