Sezonluk ekincilik işçilerinin pek fındık mesaisi sürüyor

Gün Doğusu ve Güneydoğu illerden Ordu’ya gelerek fındık hasadında müteharrik kısaca 15 bin mevsimsel ekincilik işçisi ağırbaşlı mesai harcıyor.

Ağustos esasen itibaren fındık hasadı amacıyla kente gelen tarım işçileri, Cıvıl Cıvıl Valiliğince Altınordu, Fatsa, Perşembe ve Ünye ilçelerinde belirlenen konaklama yerlerinde çadırlarını kurdu.

Çadırlarda kalan işçiler sabahleyin er saatlerde bahçelere her an günlüğü 250-300 liradan fındık hasadı yapıyor. Çadırda artan sülale üyeleri ise dönme boyunca saflık ve aşındırmak hazırlığı kadar işlerle uğraşıyor.

Geçimlerini temin etmek üzere yılın 6 ayını evlerinden uzakta nâkil aileler, ekim böylece evlerine dönüyor.

Mevsimlik ekincilik işçilerinin çocukları ise ebeveynleri çalışırken mürebbi faaliyetlere katılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Faaliyet Örgütünce Türkiye’birlikte sezonluk fındık tarımında yavru işçiliğiyle mücadeleye müteveccih sürdürülen proje kapsamında, işçilerin çocukları amacıyla terbiye olanakları hazırlandı. “Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi” kapsamında görevlendirilen öğretmenler marifetiyle çocuklara yetişek veriliyor.

İşçiler ve aileleri, İl Esenlik Müdürlüğünün görevlendirdiği ekipler vasıtasıyla dahi eğlenceli olarak esenlik kontrolünden geçiriliyor.

“Fındık bizim için aldatmak parası gitmek”

Tarım işçisi Mehmet Ersoy, AA muhabirine, Kalaba’ya iki yıldır fındık toplamaya geldiğini söyledi.

Ersoy, 10 nefis ev olduklarını belirterek, “Fındık bizim için savmak parası gelmek. İş üzere buraya geldik. 15 gündür buradayız. 10 gündür üstelik fındık topluyoruz. Böylece paramızı kazanıyoruz.” dedi.

Çeşitli keyif sorunları bulunan eşi ile fındık toplayan Kadriye Göçebe ise eşinin 5 öğün ameliyat olduğunu ifade etti.

Kendisinin birlikte diz kapağından cerrahi müdahale edildiğini anlatan Göçkün, “Borcumuz var. Borcumuzu vermek üzere hasada geldik. Çalışırsak ekmek yeriz, çalışmazsak yiyemeyiz. Henüz önce hiç fındığa gelmemiştim. Bu yıl ilk kez geldim.” diyerek konuştu.

“Nisanda çıkıp, kasıma akilane evimize gidiyoruz”

Sinan Cebbar bile 3 yıldır Karadeniz’e fındık toplamaya geldiğini aktararak, “Bu yıl amal geç başladı. Bire Bir haftadır fındık topluyoruz. Kısaca benzeri ay burada kalmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aldatmak mücadelesi için nisanda memleketten çıktıklarını dile getiren Cebbar, şunları söyledi:

” Erzincan’dahi şeker pancarı çapasını yapıyoruz. Oradan Kahramanmaraş Elbistan’a geçiyoruz. Nohut ve cılban topluyoruz. Oradan Malatya’ya kayısıya gidiyoruz. Malatya’dan Cıvıl Cıvıl’ya geldik. Burada fındık topladıktan bilahare Erzincan’a şeker pancarı sökmeye gideceğiz. Nisanda çıkıp, kasıma akıllıca evimize gidiyoruz. Fındık bizim amacıyla anlaşma demek. Buraya çocuklarım ve ailemle 7 özlük geldik. İnşallah beklediğimiz üzere bir zaman maruf.”

Gittikleri yerlerde çadırlarını kurup aynı akort oluşturduklarına meni eden Doğan Arslan dahi Ordu’ya ilk defa fındık toplamaya geldiğini söyledi.

Arslan, kente geleli beş altı dolaşma olduğunu belirterek, “Daha on paralık işe gitmedim. 8 nefis tıpkısı eş adına geldik. Hasat muktedir olmak üzere bekleyişimizi sürdürüyoruz.” dedi.

Kerim Gezer ise bütün kadar kendilerinin da ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, “Kalabalık’da, çocuklarımızı henüz ferah şartlarda okutabilmek amacıyla bulunuyoruz. Burada bütün yetkililer ellerinden geldiğince bize yardımcı oluyor. Tanrı hepsinden razı olsun.” diye konuştu.

Kısaca 10 yıldır bölgeye fındık hasadı üzere geldiklerini tabir fail Gezer, bundan sonraki yıllarda da geleceklerini sözlerine ekledi.



Share: