‘Sıcak ve güneşe maruz kalmak vücutta temelli kara nedeni’

SİVAS Cumhuriyet Altını Üniversitesi (SCÜ) Tababet Fakültesi Hastanesi Dahili Tababet Bilimleri Bölümü Kap ve Zührevi Hastalık Emraz Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kele, özellikle yaz aylarında güneşte fazla bulunmanın karşıt etkilerinden bahsederek, “İnsan vücudunda lüks yunak ve güneşin etkisiyle alelhusus sürekli lekeler ortaya çıkabilir. Var olan hastalıkları üstelik sıcak ve ruz tetikleyebiliyor” dedi.

SCÜ Tababet Fakültesi Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Cilt ve Zührevi Hastalık Emraz Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Tosun, ısıdam albeni ve güneşe taşkın derecede maruz kalındığında yaşanacak hastalıklar üzerine vukuf verdi. Tosun, hele yaz aylarında güneşte aşkın kalmanın bir nice zıt etkisi bulunduğunu belirterek, “Gelgel sıcaklıklarının çoğalma göstermesi, yaz aylarının beraberinde getirdiği hastalıkların oranını dahi artırdı. Miliara dediğimiz, el arasında ısırgın namına tanıdık çor alelhusus 2,5 yaş altı çocuklarda, obezite hastaları ve yaşlılarda kalın görülüyor. Ter bezlerinin tıkanmasıyla ısırgın lezyonlarını yaz dönemlerinde çokça kesif görüyoruz. Tekrar güneşe bağlı oluşan gâh dermatolojik hastalıklar var. Rozasea dediğimiz gül hastalığı veya lupus kabil emraz var ve bu hastalıkların yaz aylarında alevlenmesinde lezyonlar artıyor. Gene kap lekeleri da güneşin etkisiyle ortaya çıkarak sürekli olabiliyor. Sıra yanıkları, fotokontakt dermatit dediğimiz alerjik reaksiyonlar çağ gören alanlarda, yüz bölgesi, dal yahut ayrıntılar üzere bölgelerde sıkça ortaya çıkıyor. Vücudun, ayakların terlemesiyle mantar hastalığı hastalıkları ortaya çıkmakta. Saydığımız bu hastalıklar yaz aylarında küsurat emraz” diye konuştu.

‘SERİN YERLERDE BULUNULMALI’Yaz aylarında ısıdam ve güneşten sakınmak üzere apotr kremlerin sıklıkla kullanılması gerektiğini üstelik belirten Tosun, şunları kaydetti:

“Bu soy rahatsızlıkları mevcut hastalarımızın özellikle devir kremi kullanmaları, kullandıkları tarih koruyucularını 2-3 saatte bir yenilemeleri, saat 10.00 ile 16.00 aralarında dışarıya mümkün olduğunca çıkmamalarını, uzun ve peyda mülevven faça giyinmelerini, antrparantez serin yerlerde bulunmalarını öneriyoruz. Hastalığı yaşayanlarımıza ise mütenevvi tedaviler uyguluyoruz. Tropikal kremler uyguluyoruz. Alelhusus hastalığın alevlendiği dönemlerde hastayı bilinçlendirip, tedavilerini üstelik ona göre düzenliyoruz ve kontrollerimizi buna göre sağlıyoruz. Ten vücudumuzun yeryüzü iri organı ve aynı zamanda genişlik çokça aut ortamdan etkilenen organımız. Bu nedenle güneşten genişlik çok etkilenen uzuv ve lezyonlarda yaz döneminde artık artış gösteriyor. Arak kaybı ve vücudun genel sağlığı amacıyla alelhusus yaz aylarında bolca akarsu içilmeli.”



Share: