Siverek’te başarısız atık tesisi çalışmalarında sona gelindi

Siverek’te sıfır atık tesisi çalışmalarında sona gelindi

ŞANLIURFA – Siverek Belediyesince israfın önlenmesi, çevrenin korunması ve kaynakların mübarek kullanılması için başlatılan rate atılan tesisindeki çalışmalarda sona yaklaşıldı.

Belediye Başkanı Ayşe Çakmak’ın Ankara’daki temaslarının arkası sıra ilçeye kazandırılan proje ile israfın önlenmesi, kaynakların henüz verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atılmış oluşumunun engellenmesi ve sunma beş altı düzeye indirilmesi hedefleniyor. Yapılacak değerlendirmelerin peşi sıra atılmış miktarının çok olduğu mahallelerde mobil atılmış çokluk istasyonları kurulması planlanırken, bu istasyonlarda elektronik malzeme, kağıt, metal, kadeh, plastik, bulmak, bitkisel yağ ve piller tınlamalı olarak toplanacak.

Diyarbakır yağız yolu 5’inci kilometresinde kestirmece 4 bin metrekare alan konusunda kurulan tesisin 3 bini açıkça bin metrekaresi ise kapalı düz adına kullanılacak. 7 aydır yapımı bitmeme eden projede çalışmaların yüzde 95 oranında tamamlandığı belirtilirken yapılacak incelemelerin peşi sıra tesisin kabulünün yapılacağı bildirildi.

Tesisin ilçe amacıyla muhteşem bir proje olduğunu dile getiren Şehremaneti Başkan Yardımcısı Mustafa Koşar, çalışmalarda sona gelindiğini söyledi.

“Atıkların çevreye zararı genişlik aza indirgenmiş olacak”

Tesisin cümle kapasiteyle çalışmaya başlamasının peşi sıra atıkların çevreye olan zararının minimize edileceğini nâkil Koşar, “Öncelikle atılmış artışı yaşanan bölgelerde vahim tıpkısı mesai yapılarak oluşumun nedenleri araştırılacak. Uzuv indirgenmesi mümkünse bu yönde değilse baştan değerlendirilmesi konusunda adım atılacak. Hedefimiz atık oluşumunu minimize etmekle bu arada bu atıkların katma ayar namına kazandırılmasıdır.” dedi.

“Cümbüşlü atılan toplama istasyonları kurulacak”

Yapılacak değerlendirmelerin peşi sıra zat yoğunluğuna göre mahallelere atılmış toplama istasyonlarının kurulacağını belirten Koşar, “Mahallelerin birlikte kamu kurumlarında birlikte ayrımsız sistemler kurulacak ve ekiplerimizce bu atıkları düzenli kendisine toplanarak tesisimize nakledilecek. Burada yapılacak ayrıştırmanın peşi sıra geri transformasyon tesislerine gönderilerek katma derece oluşturulması noktasında yarar sağlamasını bekliyoruz. Burada en heybetli amacımız ise çevreye duyarlılık bilincinin aşılanması, çevrenin korunması ve istihdamın arttırılmasıdır. Bilcümle bunların beraberinde atıkları değerlendirip belediyemize ahenkli tıpkısı esas sağlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Koşar, ayrıca projeye destek veren Yer Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Garaz Çalım ile Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Fırka Şanlıurfa Mebus Kasım Gülpınar’a teşekkür etti.



Share: