Vali Gürel, Hadrianaupolis Antika Kenti’nde incelemelerde bulundu

Karabük Valisi Fuat Gürel, hafriyat çalışmalarının devam ettiği Hadrianaupolis Antik Kenti’ni ziyaret etti.

Alanda inceleme yaptıktan sonda yetkililerden bilgelik düz Gürel, gazetecilere, bölgenin tarihinin aydınlatılması açısından antik kentin çok heybetli olduğunu, burada heybetli bulgulara rastlanıldığını söyledi.

Antik kentin örenlik yeri olması için mücahede başlattıklarını nâkil Gürel, “Ortaya çıkarılan mozaikler zımnında Karadeniz’in Zeugma’sı yerine ünlenen Hadrianoupolis’te kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılan Roma konutu, kilise ve hamamda sürdürülen çalışmaları yerinde inceledim. Hocalarımızdan bilgiler aldık. Bu yıl kazılar savunma yapısı namına adlandırılan bir alanda yoğunlaştı. Buradan sabık yıl balaban bulgular elde edilmişti. Hem gündüz hem üstelik mıntıka turizmi açısından bu alanı çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

Milattan önce 1’inci yüzyılda kurulan ve milattan bilahare 8’inci yüzyıla büyüklüğünde iskân yeri adına geçer not Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde hafriyat çalışmaları devam ediyor.

İlçenin 3 kilometre batısında düz düzlük antik kentte, 2003’te Karabük Üniversitesi Gökçe Yazın Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları, yılın 12 kocaoğlan geceli gündüzlü sürüyor.

İncil’dahi adı geçen nehirler Geon, Phison, Tigris ve Euphrates’un saha aldığı, beygir, fil, pars, geyik ve grifon (musahabe tarihinde görülen muğlak tıpkı hayvana verilen anatomi) kadar birçok hayvanın betimleme edildiği kiliselerin tabanındaki mozaiklerle ünlenen ve şimdiye büyüklüğünde iki yunak, iki kilise, tıpkı defans yapısı, kayaç mezarları, temsil, benzeri kemerli ve kubbeli çatı, abidevi kültik niş, sur, villa, gayrı abidevi binalar ile gâh din alanları gibi yapılar bulunan antik kentte kazı çalışmaları, geçen sene ortaya çıkarılan ve “Roma Kelesi” olarak adlandırılan askeri yapıda yoğunlaştı.

Dört Irmak Kilisesi’nin 50 metre büyüklüğünde güneyinde mevcut, satır ve ok ucu kabilinden eserlere rastlanan dördül planlı yapıda, akıbet yerine 1600 almanak kantar ağırlığı ve Roma askerine ilişik 1800 yıllık çıpa maske devir yüzüne çıkarılmıştı.

Share: