Van Gölü’nde ‘dip temizliği’ başladı

Van Gölü’nde ‘ense temizliği’ başladı

BİTLİS – Türkiye’nin yeryüzü şişman sodalı gölü olan Van Gölü’nün Bitlis’in Tatvan ilçe sahillerinde bucak ense temizliğine başlandı.

Tatvan Belediyesi yoluyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı destekleri ile yürütülecek çalışma çerçevesinde kaza sahilinin kısaca 8 kilometrelik kısmında ense temizliği yapılmaya başlandı. Bugün sabah saatlerinde 30 çevirgeç ile startı sunulan çalışmanın genişlik gelişmemiş sürede tamamlanması hedefleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Misyon Gelgel ve Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ziyaretleri sonrasında başlatılan himmet ile esbak tarihlerde yapılan çalışmadan bugüne kadar geçen süreçte oluşan kirliliğinde taraması ve hesaplaması birlikte yapılacak.

Van Gölü’nün Tatvan sahilindeki yaklaşık 8 kilometrelik kısımda bugün itibariyle yan dal temizliğine başladıklarını belirten Tatvan Şehremini Mehmet Emniyetli Geylani, düzentileme böylelikle henüz saf ayrımsız Van Gölü’ne kavuşacaklarını söyledi. Başlatılan çalışmanın önemine ilgi çekici Komutan Geylani, “Dercetmek tabi ki oylumlu amma kirletmemek henüz bile koskocaman. 3 yıldır süren Van Gölü Gösteri Planımız ile Van Gölü günahsızlık çalışmalarımız devam ediyor. Van Gölü Eylem Planında Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Eriştirme Bakanlığımız, Firez Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığımız doğmak için 4 bakanlığımız vardı. Bunlarla beraber nahiye kenarındaki belediyeler, el özel idareleri ve ilişik kurumlarımız ile bire bir gösteri planı hazırladık. Bu gösteri planında ilk etapta Van Gölü’nü kirleten unsurlar belirlendi. Tasfiye tesisleri tespit edildi. Tasfiye tesisi olmayan yerlere tasfiye tesisi inşaatları başlatıldı. Farklı aşama ise Van Gölü’nde benzeri kayırıcı temizliği çalışmasıydı. Geçen yıl Emine Erdoğan ve Bakanımız Gaye Kurum’un ziyaretleri ile yapılan sempozyumlarda benzeri arka temizliği çalışması başlatıldı. Şu an ayrımsız yapılabilirlik çalışmasına tıpkısı zamanda bitmeme etmektedir. Kısaca 7 kilometre 300 metre derinliğinde tıpkı ense taraması yapılmakta. Önceki tarihlerde yapılan temizlik ile demincek arasında oluşan fark belirleme edilecek. Aşamalı adına kıyıdan başlayıp derinlikten 2 kademeli eğin temizliği yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın serencam yayınlanan kararnamesi ile beraber Van Gölü Siper Gösteri Planı içerisinde tabii sit alanı sürdürülebilir, korunabilir ve kontrollü kullanıma bulutsuz ayla gelecek düzlük namına Resmi Gazete’de yayınlandı. Sabık yıl NASA vasıtasıyla yapılan fotoğraf yarışmasında dünyada bir numara olarak maviliği ve güzelliği ile Van Gölü olmuştu. İnşallah yer gücük zamanda eski maviliğini nail olacak. Ego bu konuda alakalarından hava Emine Erdoğan Hanımefendiye, Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Uğur Çalım’a çokça teşekkür ediyorum” dedi.

“8 kilometrelik deniz boyu bandında fizibilite çalışmalarımız bitmeme edecek”

Daha semavi bir Van Gölü amacıyla genişlik gelişmemiş zamanda akıllıca şekilde çalışmalara bitmeme edileceğini belirten Başkan Geylani, “Tahminî 8 kilometrelik ayrımsız deniz boyu bandımız var. Tıpkısı yapılabilirlik çalışması başlatıldı ve kıyıdan ayrımsız 300 metre derinlikte tarama yapılmakta. Kâin pislik tayin edilmiş olacak. Koy bir alan olduğu üzere debi aracısız kıyıya kirliliği getiriyor. Genişlik bulaşık alandan başladık. Sağlı sollu kendisine Ahlat’a doğru aynı temizliğe devam edeceğiz. Kasıt Alım’un ziyaretlerinde iri ayrımsız kazaratar makineyi envanterimize katmış oluyoruz. İl hususi idareden kamyon ve kato desteği, Mehabet Su İşleri Müdürlüğünden kazmaç ve kamyon desteği, bir şekilde belediyenin kadro ve ekipmanları ile 30’a mail vasıta ile sunma kısa zamanda ve yeryüzü akıllıcasına şekilde çalışmalarımıza devam ettireceğiz” ifadelerine kayran verdi.



Share: