Van’a cumhuriyet altını tarihinin arz heybetli yatırımı

YANLIŞSIZ Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü üzere kayran seçimi için yer incelemesi yapıldığını belirterek, “Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü, niteliği itibarıyla cumhuriyet altını tarihinin yeryüzü koskocaman yatırımlarından biridir” dedi.

Van’de Zirai Araştırma Enstitüsü kurulması konusunda geçmiş günden bu yana sürecin yakın takipçisi olan DÜRÜST Öğür Van Milletvekili Abdulahat Arvas’ın çabaları akıbet vermiş, 7 April 2022 günlü 31802 sayılı Resmi Gazete’üstelik yayınlanan kararname ile Van Zirai Araştırı Enstitüsü Müdürlüğünün yapı kararı yayınlanmıştı. Yapılan hazırlıklar neticesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Umumi Müdürlüğünden ayrımsız heyet Van’a gelerek meydan seçimi için vadi incelemesi yaptı. TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Şerafettin Çakal, Daire Başkanları Hakan Nalbantoğlu ve Suat Yılmaz’ın vadi aldığı vekillik heyeti; Van Mebus Abdulahat Arvas, Ekincilik ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yücel ve YYÜ Kültür Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Misyon Tunçtürk ile birlikte alternatif arazileri yerinde değerlendirdi. İki günce meydan çalışması sonucunda yeniden Van Valisi Dr. Şair Balcı ile bire bir araya mevrut vekillik heyeti, nitelik değerlendirmesi yaparak Ankara’ya döndü.

Konuyla ilgili açıklamalarda mevcut DÜRÜST Tümen Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van Tarımsal Araştırı Enstitüsünün niteliği bakımından cumhuriyet altını tarihinin genişlik muhteşem yatırımlarından biri olduğunu ifade ederek, enstitünün vakit kaybetmeden Van’a değil yapılış yapısı gereği Veca, Bitlis, Hakkari ve Muş illerine dahi bakım vereceğini söyledi. Arvas, “Van Gölü Havzası, Zap Havzası ve bölgedeki küçükbaş hayvan popülasyonu ve otlak imkanlarını kullanmak, hayvancılıkta verimliliği, üretimi tezyit etmek ve çeşitlendirmek, nebati istihsal, su ürünleri konularında araştırma yapmak gibi hep bu çalışmalara Van Tarımsal Araştırı Enstitüsü kandil tutaç ve munzam derece sağlayacaktır. Van, Veca, Bitlis, Hakkari ve Muş illerine bile seslenme edecek Van Zirai Araştırı Enstitüsünün bünyesinde hayvansal, nebati, efsanevi sağlığı, nebat sağlığı, akarsu ürünleri, çayır-otlak ve yem bitkileri, tıbbi hoş kokulu bitkiler ile terbiye ve neşir bölümleri kayran almaktadır. Kuruluş yapısı bakımından diri tıpkısı şekilde planlanan Van Tarımsal Araştırı Enstitüsü; bölgede tarımı modernleştirecek, çiftçilere yönelik yenilikler sunacak ve zirai kalkınmayı önceleyecektir. Tarımsal yarar ile gelişigüzel soylu erki ve sosyal açıdan üstelik bölgemize ilişik ayar sağlayacak Tarımsal Araştırı Enstitüsü inşallah kuruluşundan itibaren tüm paydaşlarla işbirliği içinde araştırı ve geliştirme çalışmalarını yürütecektir. Enstitünün yapacağı araştırı ve geliştirme faaliyetleri ile gelişigüzel bölgeye özgü ıslahat çalışmaları yapılacak ve farklı jen kaynakları oluşturulacaktır. Bütün bunlarla alay malay ilimizin lokomotif sektörü olan tarım ve hayvancılık alanında im çeşidi artacak, mahsul yükselecek, arazi bereketlenecek, sertifikalı tohumculuk yaygınlaşacak ve çiftçilerimizin geliri bereketlenecektir. Hep bunlara imkan sağlayacak stratejik tıpkı yatırım olan Van Zirai Araştırı Enstitüsünün kurulmasına evet veren Cumhurbaşkanımız başta gelmek amacıyla bu çabamıza bindi veren Ekincilik ve Orman Bakanlarımıza, TAGEM Umumi Müdürlüğüne, Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğüne şükranlarımı sunuyor, Van Zirai Araştırma Enstitüsünün esasen ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. – VAN

Share: