17 Ağustos Marmara Depremi’nin 23’üncü yılında 44 ailenin kabusu sona erdi

Büyükçekmece’üstelik 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 23’üncü yılında 44 hasarlı konutun yıkımı gerçekleştirildi.

Yaklaşan İstanbul depremi öncesinde, ilçedeki riskli ve hasarlı binaları kentsel tahavvül projesi çerçevesinde yenileyen Büyükçekmece Belediyesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 23’üncü yılında Atatürk Mahallesinde 44 hasarlı konutu yıktı.

“Deprem yıkmadan tığ yıkıyoruz”

Katabolizma çalışmalarını teknik ekibi ile alay malay durumunda inceleyici Büyükçekmece Şehremini Dr. Hasan Akgün, “Zaman 17 Ağustos 1999 depremini yaşamış tıpkı uray başkanıyım. 17 Ağustos gecenin saat 03.00 sıralarında elan Büyükçekmece olduğu amacıyla yazlık toprak henüz yatmamıştık. Katlanılamaz tıpkısı sarsıntıyla kendimizi sokağa attık. O günden bu güne Büyükçekmece’deki yer sarsıntısı hazırlığımızı devam ettiriyoruz. Çünkü depremin korkunç yüzünü kıtipiyoz yaştan beri yaşamış ayrımsız şehremaneti başkanıyım. Yaz, şita demeden hele Büyükçekmece sayfiye bölgesi olduğu için gökçe yazın yapım yasağı var. Katabolizma yasağı var. On Paralık aleniyet vermeden yaz süresince depremin yıkacağı binaları tığ yıkmaya bitmeme ediyoruz. Depremde yıkılacak, belki bile altında onlarca insanın canının gideceği binalara katiyen derbent vermiyoruz. Depremin yıkacağını, canların bulunmayan olacağını biliyoruz. Bu nedenle deprem yıkmadan tığ yıkıyoruz. Yıkıyoruz ve bunları yapıyoruz. Karşımızda görüyorsunuz. Bugün bile 17 Ağustos Çarşamba. Tıpı Tıpına yıkımlara bitmeme ediyoruz. Vatandaşımızın canını, malını müzaheret etmek için layenkati Büyükçekmece’da sarsıntı hazırlığımızı bitmeme ettirip sonuna büyüklüğünde bu işin takipçisi olacağız. Zira yüzdelik 75’ini bitirdik. Yüzdelik 25’lik kısım kaldı. Büyükçekmece, 1999 17 Ağustos’tan acilen sonradan işine koyuldu. Birey ve mal kaybını tenkis etmek üzere, sıfırlamak üzere yıkılacak durumdaki binaları tekevvün bulacak İstanbul depreminde yıkılacak binaları yıkıp yenilemeye devam ediyor. Arkamızdaki binalar 44 daireden oluşuyor. Yıkmaya bitmeme ediyoruz” dedi.

“Tepecik ve Kumburgaz planları bitince Büyükçekmece’bile can ve mülk emniyeti itibarıyla tedbirlerimizi şahika noktaya çıkarmış olacağız”

Büyükçekmece’birlikte yer nazik tehlikenin Kumburgaz ve Tepecik bölgesinde olduğunu vurgulayan Komutan Akgün, konuşmasına şöyle devam etti: “Büyükçekmece’de Kumburgaz sahilleri şişman hırs en ediyor. Buradaki bayındırlık planlarının aynı zaman geçmiş Büyükşehir Meclisi’nden çıkmasını bekliyoruz. Benzeri birlikte Tepecik bölgemiz var. Ora biraz elan tehlikesiz amma orada haddinden fazla miktarda yenilenmesi gereken yapı olduğu amacıyla Tepecik ve Kumburgaz planlarımız bittiği takdirde Büyükçekmece’da can ve dünyalık emniyeti itibarıyla tedbirlerimizi doruk noktaya çıkarmış olacağız. Halkımızın burnu kanamadan inşallah bu olabilecek depremi bile atlatmış oluruz. İnşallah hiç gayrimümkün amma olacağını biliyoruz. Hepimiz, mecmu belediyeler, İstanbul, Türkiye hele Marmara bölgesi 17 Ağustos’u unutmamalı ve Büyükçekmece örneğinde olduğu gibi herkes öz bölgesindeki yıkılacak binaları ilkin yıkmaya ve hazırlığını kesintisiz yapmaya devam etmelidir. Belde ve Kentçilik Bakanlığımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve tığ Belediye Başkanları bu konuda vatandaşın en vahim talepleriyle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Bu konuda ödünleme vermeden bütün alay malay azamet kendisine ağustos depremleri kabilinden depremleri yaşamadan tedbirlerimizi almak zorundayız. Zaman 17 Ağustosun sene dönümü, çok insanımızı kaybettik. 17 Ağustos depreminde ve henüz eski depremlerde hayatını kaybeden hep insanlarımıza, arkadaşlarımıza birçok arkadaşımız merhum oldu. Adapazarı’nda, burada. Hepsine Şanlı Allah’tan yağmur diliyorum.” – İSTANBUL



Share: