İzmir’de 29 Ilk Teşrin coşkusu

Tüm yurtta olduğu kadar İzmir’bile da coşkuyla kutlanan 29 Teşrinievvel Cumhuriyet Altını Bayramı, ilçelerde mülevven ve ateşli görüntülere fon oldu.

Cumhuriyetin 99. yıldönümü, bütün yurtta olduğu kadar İzmir’bile de büyük coşkuyla kutlanıyor. İzmir’in Bergama ilçesinde Bergama Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene haddinden fazla sayıda yurttaş katıldı. ihtiram duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan merasim, Bergama Kaymakamı Avni Oral’ın günün valör ve önemini belirttiği enformasyon ile bitmeme etti. El oyunları gösterisinin gerçekleştiği törende tıpkısı izah işleyen Bergama Şehremini Melik Koştu, Halas Savaşı’nın milletimizin Anadolu’birlikte var olma savaşı olduğuna bel etti.

Başkan Koştu, “Cumhuriyet ise yeniden dirilişimizin simgesidir. Biricik sancak, yegâne kavim, tek izzet anlayışı ile kurduğumuz, ahali iradesiyle taçlandırdığımız cumhuriyetimiz ilelebet yaşayacaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, cebe arkadaşları ve şehitlerimizi yağmur ve minnetle, gazilerimizi şükranla benzeri sefer henüz anıyorum” dedi.

Çiğli’da dört bölüm süren tebrik

Çiğli Belediyesi’nin aile sahipliğinde planlı ve dört dolaşma süren 29 Ilk Teşrin Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Çiğli Belediye Reisi Yengi Gümrükçü ve kaza protokolünün katılım gösterdiği Cumhuriyet Resepsiyonu ile başladı. Ayrımsız aktarılma Atatürk Spor Salonunda gerçekleştirilen masa topu turnuvası birbirinden fırtınalı maçlara görüntü oldu. Kutlamalar, Kasaplar Meydanında planlı etkinlikler ile bitmeme etti. Çiğli Belediyesi kursiyerleri ile eş kooperatifleri üyelerinin halk emeğiyle ürettikleri ürünlerin saha aldığı stantlara vatandaşlar iri ilişki gösterdi. Kasaplar Meydanındaki kutlamalar gelişigüzel yaştan vatandaşın katıldığı tavla ve dama turnuvası ile sona erdi.

Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonunda sahnelenen ‘Seni Anlatabilmek’ isimli tiyatro oyunu ile Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve zırh arkadaşlarının destansı zaferi unutulmadı. Kutlamalar, 28 Ekim Cuma haset Süper Menlissa Bandosu eşliğinde gerçekleştirilen Cumhuriyet Yürüyüşü ile sürdü. Binlerce vatandaşın simge ve meşalelerle katılma gösterdiği yol Cumhuriyet ve El Erki Parkı önünden başlayarak konser alanında sona erdi. Cumhuriyet Bayramı coşkusu sanatçı Suzan Kardeş’in görüntü aldığı konser ile şahika yaptı. Binlerce cumhuriyet altını sevdalısı Türk müziğinin sevilen şarkılarını bilcümle alay malay söyledi.

Cumhuriyetin 99. yılına yerinde benzeri tebrik gerçekleştirdiklerini anlatım eden Çiğli Belediye Başkanı Yengi Gümrükçü, “Cumhuriyet Altını Bayramımızı herhangi bir sene olduğu gibi bu sene de nazik benzeri coşkuyla kutladık. Mahmul mahmul bir programla hem tarihimizi ve milli uğraş kahramanlarımızı andık hem da budun namına genişlik kızıl kazanımımız olan cumhuriyetimizin 99. kuruluş yıl dönümünü doyasıya kutladık. Çiğli mazi olduğu kabilinden zaman bile ferda üstelik cumhuriyetten yana olmaya bitmeme edecek. Seçme etkinliğimizde bizlerle alay malay olan cumhuriyeti yatkın, onu yaşayan ve neşelendirmek arzusunu haiz yurttaşlarımıza zevalsiz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bayraklı’dahi ‘100. Yılın Şafağında Cumhuriyet’ söyleşisi

Bayraklı Belediyesi eliyle, hafta süresince süren 29 Teşrinievvel Cumhuriyet Altını Bayramı kutlamaları çerçevesinde ‘Atatürk ve Cumhuriyet Altını’ temalı sergi açıldı, ‘100. Yılın Şafağında Cumhuriyet Altını’ mevzulu musahabe gerçekleştirildi. Süvari Yüzbaşı Şerafettin Ekin ve Hizmet Merkezindeki etkinliğe Bayraklı Belediye Reisi Başkumandan Sandalet, gazeteci Hasan Tahsin Büyükbaş, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Didem Gültekin, divan üyeleri, muhtarlar, öğrenciler ve çokça sayıda vatandaş katıldı.

Atatürk’ün az bildik fotoğrafları ve 99 yıl içindeki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilgili tarihi fotoğrafların düzlük aldığı serginin açım kurdelesi Başkan Sandalet ve katılımcılar marifetiyle kesildi. 10 Kasım’a büyüklüğünde gezilebilecek işporta, cumhuriyet altını sevdalılarının beğenisini kazandı. Açılışın arkası sıra gerçekleşen söyleşide ise gazeteci Hasan Tahsin Büyükbaş, tarihî veriler ışığında cumhuriyetin önemini ve gündemi değerlendirdi.

Urla’birlikte Burak Kut, Mansur Kuru ile Ragga Oktay konserleri

Urla’daki törene, Şehremaneti Komutan Vekili Ilçebay Murtaza Dayanak, kaymakamlık protokolü, şehit yakınları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Günün anlam ve önemini tamlayan konuşmasını işleyen Temel Taşı, “Faal olmalıyız ki Türkiye Cumhuriyetine ve Türk milletinin istikbaline beis vermeyi kimse aklından de geçiremesin” dedi.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde akşam saatlerinde bayraklı açar korteji, fener alayı yürüyüşü ve Burak Artağanlık, Mansur Zayıf ile Ragga Oktay konseri gerçekleştirilecek.

Pınar’üstelik bayrak ve meşalelerle yol

Çeşme’bile ise Cumhuriyet Altını Bayramı kutlamaları, 28 Ekim Cuma Namazı günü Cumhuriyet Altını Meydanında Atatürk’e çelenk sunu töreni ile başladı. Törenler çerçevesinde Pınar Kaymakamı Mehmet Maraşlı’, Ilçe Makamında tebrikleri akseptans etti. Tören, Çeşme Belediyesi önünde gerçekleştirilen resmi argıt ile sona erdi.

Cumhuriyet Altını Bayramı kutlamaları, bu akşam ezanı saat Musalla Mahallesindeki 16 Ilkgüz Parkından Cumhuriyet Altını Meydanına kadar, bayraklar ve meşalelerle gerçekleştirilecek tutum ile devam edecek. Kutlamalar, Cumhuriyet Altını Meydanındaki Suavi konseri ile sona erecek. – İZMİR

Share: