‘Birgün’ sineklerinin ölüm dansı

‘Birgün’ sineklerinin ölüm dansı

Ardahan Belediye Başkanı Çıpa: “‘Birgün’lük sineklerle ilgili bilimsel emek yapılmalı”

ARDAHAN – Ardahan’birlikte hareket sürecini tamamlayarak, karınmak amacıyla uçuşan, ‘birgün’ ya birlikte ‘mayıs’ adına adlandırılan sinekler, tenvirat direklerinin etrafında tahminî 1 saat uçtuktan sonra ölüyor. Ömürlerinin iri kısmını larva kendisine suda nâkil birgün sineklerinin, 3 yıla büyüklüğünde olan erginleşme sürecini tamamlayıp, sudan çıktıktan bilahare ışığa yönelerek, çiftleşme uçuşu yapıp, şişman halde öldüğü belirtildi.

Görüntüsü ile kelebeği andıran ve “Tıpkısı Günlükler” namına adlandırılan sinekler, herhangi bir yıl olduğu kabilinden bu sene bile Ardahan’birlikte ölüm uçuşunu gerçekleştirmeye başladı. Tavzih lambası etrafında toplanan sineklerin, kısaca benzeri hafta süresince bu uçuşu sürdürmesi bekleniyor.

Ardahan Şehremini Faruk Çıpa, “Birgün”lük sineklerle ilişik ilmî mücahede yapılması gerektiğini söyledi.

Çipo, “Tıpkısı hafta sürüyor. Bu akımı duymuştum ama ben da ilk defa tanık oluyorum. Temas yerde olmuyor ve özellikle Ad Çekme vadisinde son yıllarda olmaya başladı. Tarihi köprü beden kar tanesi üzere. Bu kayıtları asuman bilimcilerle yada sineklerle ilişkin himmet özne haber adamları ile ısınmak gerekiyor. Ilmî say sonucu bize Ayrımsız günlükler ile ilgili akilane bilgiyi verecektir” dedi.

Karanlığın çökmesiyle ölüme uçuşları böyle başlıyor.

Ardahan’birlikte görüntüleri ile kelebeği mail çok sayıda sinek, akşamın çökmesiyle Ardahan Köprüsü ile Ardahan Kalesi’nin alt kısmındaki ışıklandırma lambalarının etrafını sarmaya başlıyor. Sineklerin yaklaşık sakat saat süren bu görsel şöleni, ölümleriyle noktalanıyor. Güzeşte sene bile bir bölgede tenvir lambaları etrafında toplanan sineklerin, yaklaşık bir hafta henüz “ahiret yolculuğu dansını” sürdürmesi bekleniyor.

Share: