CHP’li Şevkin: Depremde siyasa üstü davranılması gerekmektedir

CHP Adana Milletvekili, TBMM Sarsıntı Araştırı Komisyonu Üyesi, Yer Bilimi Erdemli Mühendisi Dr. Süslü Şevkin, 1939’daki Erzincan depreminden bugüne büyüklüğünde yaşanan sarsıntılarda 100 bine mail kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Depremde siyasa üstü davranılması gerekmektedir” dedi.

TBMM Zelzele Araştırı Komisyonu Üyesi ve Adana Mebus Süslü Şevkin, Marmara Depremi’nin 23’üncü yıl dönümü zımnında değerlendirmelerde bulundu. Jeoloji Efdal Mühendisi Şevkin, 45 saniye süren 1999 Marmara depreminde 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “1939 yılında Erzincan’birlikte meydana mevrut depremde mecmu 40 bin canımızı yitirmiştik. Henüz sonra 1944, 1947, 1957, 1967 ve 1999’a büyüklüğünde olan depremlerde hangi efsus kim 100 bine mail vatandaşımızı kaybettik” diyerek konuştu.

’80 İLÇEMİZ DIREKT FAY ZONLARI ÜZERİNDE’

1999 depreminden bilahare ‘kentsel dönüşüm’ ve ‘yapı denetimi’ diyerek bazı düzenlemeler olduğunu fakat bunların asıl anlamda hayata geçirilemediğini savunan Şevkin, “Ne yazık kim çıktı getirim odaklı yapılanmalar oldu. 1999 depreminden sonraları İzmir’de 117 vatandaşımızı, Elazığ’üstelik 41 vatandaşımızı yitirdiğimiz zelzele olgusuyla karşılaştık. Depremde siyaset üstü davranılması gerekmektedir. Bu görüngü politik ayrımsız olay değildir. Hareket ve farklı saf davranışlar eş tarafından afete dönüşmektedir zira iskân alanlarımızı doğru seçmiyoruz. 20’ye mümasil ilimiz 502 mahalle ve köyümüz ve 80 ilçemiz doğrudan kirik zonları üzerinde bulunuyor. Resmi binaların çokları üstelik bu kirik zonları üstünde hava merkezi haline getirilmiş durumda. Bir an ilk önlemlerin alınması gerekiyor. İzmir depreminden sonradan kurulan TBMM Deprem Komisyonu’nda parçalanmamış 522 sayfalık bire bir istihsal yapıldı. 268 maddelik önermeler sunuldu. Hangi efsus ki bu bile kağıt üstünde kalıyor, hayata geçmiyor” dedi.



Share: