DİYARBAKIR – Seyir halindeyken TikTok’ta naklen yayın açan şoförün işten çıkarılması doğruca fesih sayıldı

Diyarbakır 1. İş Mahkemesi, ezgi halindeyken ayrımlı tarihlerde toplumsal paylaşım platformu TikTok’ta naklen yayın işleyen şoförün hisse senedi akdinin 7 sene çalıştığı şehirler arası otobüs firmasınca feshedilmesini harbi buldu.

Diyarbakır’da hareketli ve bire bir şehirler arası otobüs firmasında 7 yıldır sürücü olarak fariza A.Ö, otobüs kullanırken değişik tarihlerde toplumsal paylaşım platformu TikTok’ta canlı yayın açtığı gerekçesiyle işten çıkarıldı. Bunun üzerine A.Ö, avukatı vasıtasıyla çalıştığı otobüs firmasına “matlup” davası açtı.

A.Ö’nün avukatı eliyle hazırlanan ve Diyarbakır 1. İş Mahkemesine verilen dilekçede, şunlar kaydedildi:

“A.Ö. ayrıntılı yol şoförü namına 27 Mart 2014-19 April 2021 tarihleri arasında selis çalışmıştır. Ayrı Ayrı zamanlarda hizmeti SGK bildirilmemiştir. Pandemi gerekçesiyle güdük düzentileme uygulamasına tabi yerine SGK’ya kusurlu çalıştığı bildirilen müvekkilim sonuç 1 sene her kamer umum çalışmasına karşın 18 zaman çalışıyormuş üzere gösterilerek, SGK’ya muallel periyot bildirilmiştir. İş akdi 19 Nisan 2021’da hukuka muhalif şekilde, tağyir yasağı olmasına karşın feshedildi. İş akdi feshinde üstelik ihbar süresine uyulmadı. Müvekkilim haftanın 7 günü Diyarbakır’dan İzmir, İstanbul, Bursa, Bodrum üzere yerlere eğreti taşımıştır. Resmi ve dini bayramlarda birlikte çalışan ve buna ait sevap ödenmeyen müvekkilime almanak müsaade hakkı da tanınmamıştır. Kıdem ve bildirim ödencesi, yıllık izin, fazla emek, haftalık tatil, resmi meze ve minimal ittifak indirimi ücretinin davalıdan tahsilini temenni ediyoruz.”

“Davranışlarında salah göstermediğinden iş sözleşmesi feshedilmiştir”

Mahkemeli çalıştıran üstelik avukatı Ayşegül Birtane İpek marifetiyle mahkemeye verdiği dilekçede, davacının gelişim akdinin 4857 mahdut İş Kanunu göre çalıştıran eliyle selim nedene dayalı olarak feshedildiğini savundu.

Dilekçede, “A.Ö. anahtar kullandığı esnada birçok öğün TikTok’ta video çekerek yolcuları trafikte tehlikeye düşürecek davranışta bulunmuştur. Araçta, haram olmasına rağmen sigara birlikte içmiştir. Iştirak marifetiyle yavuklu uyarılmasına rağmen müddei hareketlerine devam ettiği üzere yolcuların şikayeti üzerine mazbata düçar, savlayıcı tutanaklara imza atmaktan içtinap etmiştir. Davranışlarında düzelme göstermediğinden iş sözleşmesi çın nedenle feshedilmiştir. Davacının kül hak ve alacakları yekpare ödendiği üzere davanın reddine karar verilmesi irade olunur.” ifadelerine yer verildi.

Delilleri ve savunmaları inceleyen murafaa, davacının gelişim akdinin feshedilmesini yakın bularak, bayrılık ve ihbar tazminatı talebinin birlikte reddine değişmeyen verdi. Davacının, yıllık müsaade, çok faaliyet, haftalık tatil, ulusal küçümseme ve minimum antant indirimi ücreti talebini kabul fail murafaa, 75 bin 773 liranın mahkemeli yoluyla davacıya verilmesini kararlaştırdı.

“Yolcuların güvenliğini tehlikeye attığı belirlendi”

Kararın gerekçesinde şöyle denildi:

“Mahkemeye verilen kayıtlar incelendiğinde davacının TikTok hesabından 26 Şubat 2021, 14 Mart 2021, 15 Mart 2021 ve 23 Mart 2021’bile videolar çektiği tespit edilmiştir. 26 Gücük Ay 2021’deki anahtar dışındaki değişik videolarda davacının hem otobüs sürdüğü hem bile paylaşıma konu videoları çektiği belirlenmiştir. Davacının yasak olmasına rağmen davranış halindeyken sigara içtiği, hareket güvenliğini ve yolcuların güvenliğini tehlikeye attığı belirlendi. Geçici otobüsü kullanan davacının haddinden fazla sıradan benzeri dikkatsizliği telafisi imkansız zararlar doğuracaktır. Tafsilatlı posta şoförü olan davacının gerçekleştirmiş olduğu eylemlerin aktöre ve iyi niyet kurallarına muhalefet teşkil ettiği ve çalıştıran tarafından gerçekleştirilen feshin gerçek nedene dayandığı anlaşılmaktadır. Davacı işçinin kıdem ve bildirim ödencesi talebinin reddine karar verilmiştir.”

Kararda, aynı kayırıcı mahkemeye itiraz yolunun meydanda olduğu belirtildi.

“Kararın benzeşim dokuma edeceğini düşünüyorum”

Mahkemeli çalıştıran avukatı Ayşegül Birtane İpek, karara ait AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, davacının hisse senedi akdinin müvekkili olan ortaklık nezdinde sahih nedenle feshedildiğini belirtti.

İş Kanunu’nun 25. maddesi gereğince “aktöre ve sağistem kurallarına yöntemsiz haller” dolayısıyla davacının aksiyon akdinin sonlandırıldığını dile getiren İpek, “TikTok uygulaması kullanmasıyla o dakika yaşanabilecek oldukça bir dikkatsizliğin çok büyük zararlara mevki verebileceği, yolcuların duygusal güvenliğinin tehlikeye atıldığı görülmekte. Murafaa talebimiz doğrultusunda karar verdi. Kararın bir dokuma edeceğini düşünüyorum.” dedi.

Share: