Edremit Kitap Fuarı’nda 3’üncü çağ bile geride kaldı

Balıkesir’in Edremit ilçesinde balaban ilişki gören 5. Edremit Kitap Fuarı’nın üçüncü haset sona erdi. Fuarın üçüncü gününde Edremit’te ekincilik ve zeytincilik konuşuldu, Şükrü Tunar ve Neşet Ertaş anıldı. Nasuh Mahruki, İnci Aral, Elfin Tataroğlu, Sinan Baran söyleşilerinden sonradan Erdal Delicesine oylumlu ayrımsız çalgı aleti ziyafeti sundu.

5. Edremit Pusula Fuarı’nın 3. haset “Edremit’te Ekincilik ve Zeytincilik” ünlü panelle başladı. Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi Mehmet Semerci, Edremit Tarım Odası Başkanı Büyük Yılmaz Diker ve Turizmci, Yazar, İş İnsanı Mehmet Öngen; Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Zeytincilik Enstitüsü Müdürü Dr. Tuba Mürşit Abacıgil moderatörlüğünde mıntıka için yüce bir yere sahip olan zeytin ve zeytinyağının dününü, bugününü ve yarınını konuşularak Edremit’in tarımsal alandaki serencam durumu değerlendirildi. Panelin peşi sıra konuklara plaketlerini Çarkıt Fehamet Bakanı, Demokratik Sol Öğür (DSP) Sakat Umumi Başkanı Anlaklı Sezer arz etti.

Dağcı kimliğinin beraberinde yazdığı şahsi aksiyon kitaplarıyla üstelik yazar kimliğini öne çıkaran Nasuh Mahruki, kişi muvaffakiyet öyküsünü 5. Edremit Pusula Fuarı katılımcıları için anlattı. “Ben 20’li yaşlarımda bu yollara girdiğimde önümde tek eş, el göstericim olmadı. İşte bu yüzden ego dirim yolculuğumu anlatarak herkesin kişi potansiyelini bularak, kişi Everest’ine tırmanmasını nail olmak üzere yeknesak, kere gösterici doğmak istiyorum” diyen Mahruki, herkesin ilk kişi içine dönmesi, kendini tanıması ve kişi yolunu çizmesi gerektiğini, ancak bu şekilde herkesin zat Everest’ine tırmanabileceğini belirtti. “Sistem kendi hayatını ayrımsız tekellüm eseri kabilinden işlemeli, bunun üzere bile geçmiş kendi içine dönmelidir. Hayatta nesep muvaffakiyet, insanın kendine koyduğu hedeflere ulaşabilmesidir” dedi. Katılımcıların sorularını üstelik yanıtlayan Mahruki’ye plaketini fuarın katılımcılarından tendürüst aynı kitapsever sunma etti.

“Enstrüman ruhun gıdası değil, mayasıdır. Müzik, daldaki zeytinin resitalidir. Müziğe pürüz vurulmaz” diyen Sina Baran, şiirler ve türküler eşliğinde, aramızdan ayrılışının 10. yıl dönümünde nazik usta Neşet Ertaş’ı anlattı. Sinan Baran’a nefesli çalgıda Hür Doğan ve ulama solistleri Ersan Erdoğan ile Özgür Mezgil eşlik etti. Arkası Sıra iki altın eş edip İnci Aral ve Elfin Tataroğlu, okurlarıyla buluştu.

Birsen Temir Saraç moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide, Yazar İnci Aral ve Edip Elfin Tataroğlu, Literatür ve Kadın’ı konuştu. Tataroğlu, “Tenevvür, kuşaktan kuşağa aktarılan benzeri meşaledir. Bu meşalenin sönmesine katiyen cevaz vermeyeceğiz. Işıma uğrunda hayatlarıyla denk ödeyen ama asla vazgeçmeyen parçalanmamış aydınlarımıza Edremit’ten esenleme olsun” dedi. Edremit Şehremini Selman Hasan Aslan, söyleşinin peşi sıra konuklara plaketlerini arz etti.

5. Edremit Mektup Fuarı’nın 3. haset Müzisyen ve Yönetmen Erdal Delice’in dinleyenlere dirlik veren “Ziyalı Kapıları: Şeyh Bedrettin, Koşuk Bilgelik” başlıklı dinletisi ile akıbet buldu. Dinletinin peşi sıra Delice’e plaketi, Başbuğ Aslan’ın sahneye çağırma ettiği babası Erdoğan Delice marifetiyle verildi. – BALIKESİR

Share: