Hayvancılığın kurtuluşu namına tanıdık ‘Maralfalfa’ Elbistan’da ilk defa ekildi

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hayvancılıkta sert ağızotu yerine makbul ve dev kral otu kendisine dahi adlandırılan ‘Maralfalfa’ bitkisinin evvel deneme ekimi düş verdi.

Bir öğün ekildikten sonraları 7 ila 15 sene boyunca hasat edilebilen ve boyu 60 günde 3 metreye vasıl Maralfafa’nın bölgeye ahenk sağlaması halinde hayvancılıkta ve ekincilik sektöründe yeni bire bir çıban olacağı değerlendiriliyor.

Elbistan İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü İsmail Çitil, ‘dev kral otu’ denilen Maralfalfa’nın ilçedeki ilk deneme ekimini Çatova Mahallesi’nde yaptıklarını söyledi.

Hindistan kökenli bire bir ağızotu bitkisi olan Maralfalfa’nın, mısır, şeker hastalığı sorgumu kabilinden ürünlerin yetiştiği iklimlerde makul olduğunun bilindiğini tamlayan Çitil, “Silajlık tıpkısı nebat olan Maralfalfa’yı Elbistan’ımızda ilk defa deniyoruz. İlçemize sınırlanmış Çatova Mahallemizde gösteri alanı oluşturduk. Bölgemizin abuhava koşullarına ahenk sağlayıp sağlamayacağına dair 500 m alanda tecrübe çalışması başlattık. Toplamda 1100 sayı çelik dikimi yaptık. Teknik personellerimiz, bitkinin gelişimini haftalık yerine izleme ediyor. Son yaptığımız kontrollerde kardeşlemenin başladığı, çor ve dokuncalı belirtilerinin olmadığını gözlemledik” dedi.

Maralfafa’nın Elbistan toprakları ile neva sağlaması halinde hayvancılık ve tarım sektörü için haddinden fazla balaban bir katkısının olacağını düşündüklerini anlatan İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü İsmail Çitil, şöyle bitmeme etti:

“Maralfalfa, silajlık bire bir bitki. Maralfalfa akdarı, sudan otu, şeker sorgumu kadar nebat yetiştiriciliğinin yapıldığı herhangi bir iklimde yetişir. Çünkü benzeri familyadan aynı bitkidir. Cenup Amerika’birlikte Peru, Bolivya, Paraguay kabilinden faziletli rakımlı yerlerde 2 bin 700 rakıma büyüklüğünde yetiştiği bilinmektedir.

Maralfalfa mefkûre abuhava şartlarında dikildiğinde 7 ila 15 yıl süresince hasat edilebilir. Bu çerçevede averaj kazançlı ömrü 10 yıl adına anlayış edilmektedir. Maralfalfa genel olarak 60 ila 90 dolaşma arasında tıpkı hasada mevrut tıpkısı bitkidir. 60 günde 3 metreden aşkın, 90 günde 5 metre boya ulaşır. Bu erginliğe vasıl Maralfalfa’nın besin değerleri ortalama kendisine yüzde 35 ark yön, yüzdelik 16 sindirilebilir kabak protein, yüzdelik 12 karbonhidrat, yüzde 3 civarı olmamış yağ içeriğine sahiptir. Bittabi abuhava, toprak özelliği, dikim koşulları lehte veya aleyhte hareketli olacaktır.”

bahis konusu bitkinin dekara 60 ila 100 titrem ortada rekolte elde edildiği yönünde hikmet bulunduğuna vurgu işleyen Çitil, “Maralfalfa genel kendisine yılda üç posta biçilir. İdeal erginlikte hasat edilmesi koşuluyla dekara almanak 60 ila 100 titrem civarı silajlık materyal elde edildiği yönünde bilgiler mevcuttur. Süreç içerisinde vahit alanda ürün verimi, kitap nevale değerleri, kar kötülük maliyetleri ve alternatif büyükbaş yemi olarak kullanımının hayvan gelişimi üzerindeki etkilerini tespit edeceğiz. Bizim bile şu anda dikkatimiz ve çabamız, bu bitkinin Elbistan’da yetişip yetişmeyeceğine yönelik. Elde edeceğimiz değerler ışığında çiftçilerimize bu konuda sefer göstereceğiz” şeklinde konuştu. – KAHRAMANMARAŞ

Share: