Isparta Bağlanmış Kanyon’da çevrili mütezayit 3 dirilik kurtarıldı

Isparta’nın Sütçüler ilçesindeki Kayıtlı Kanyon’birlikte mahsur küsurat 4 kişiden birinin hayatını kaybettiği sarp araziden 3 kişi kurtarıldı.

Vali Işıklı Baruş, gazetecilere, 14 Ağustos Aksata haset 4 kişinin Isparta merkezden Sütçüler ilçesi Yeşildere köyü Hidroelektrik Santrali civarından gidiş amaçlı Kayıtlı Kanyon’a geldiğini söyledi.

Dört kişinin alpinizm sporuyla uğraştığını, bu alanda hevesli olduklarını tamlayan Baruş, “Bu vatandaşlar kanyona girdikten benzeri müddet sonra akarsudan karşıya geçerken ekipten biri suya düşerek boğuluyor.” dedi.

Baruş, o tam tırmanışta kullandıkları iplerin üstelik suya düştüğünü vurgulayarak 3 kişinin bulundukları yerde çevrik kaldığını anlattı.

Bulundukları yerde bildirişim imkanı olmadığından 3 kişinin muamele gününden beri orada beklediklerini bildiren Baruş, “112 Müstacel Servis ekiplerimize konu, dün sabah dokuz civarında bu kişilerin tanıdıkları marifetiyle malumat alınamayınca ihbar yerine geliyor. Sabahleyin saat 09.00’dan itibaren İl Güllabi ve AFAD arama kurtarma ekiplerimiz harekete geçiyor. Araçlarını bıraktıkları HES’ten itibaren taharri faaliyetleri başlıyor. Buralar çokça yalman, kayalık ve engebeli arazi, kontrol faaliyeti zorluklar içinde yürütülüyor. Henüz sonra düzensiz izleme köpek timleri ve dronlardan dahi faydalanarak taharri faaliyetleri yoğunlaştırılıyor. Geri akşam ezanı saat 18.00 civarında görüntülü olarak mahdut artan vatandaşlarımızın yeri tespit ediliyor.” diye konuştu.

“3 vatandaşımız metin biçimde kurtarıldı”

Baruş, belirleme edilen yerin çokça dik ve girilmesi print tıpkısı düz olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

“Evvel akşam ezanı 19.00’dan itibaren ekipler makaralı, halatlı sistemleri kurmaya başlıyorlar. JAK timimiz, AFAD ekiplerimizle dört istasyonlu tıpkısı kurtarma planlanıyor ve bu dört kademeli plana göre say başlıyor. Kurtarma yapılan düz tahminî 200 metrelik tıpkısı irtifa, çok sert benzeri irtifa. Icraat saat 24.00 sıralarında neticelendi. 7 JAK ve 8 AFAD görevlimiz, canla başla çalıştı. 3 vatandaşımız metin biçimde kurtarıldı. Gördüğümüz kadarıyla keyif durumları gani ama esasen de UMKE ekiplerimiz kurtarılan vatandaşlarımızın afiyet kontrollerini yaparak dördüncü adım bölgesinden bulunduğumuz yere kestirmece bir saat naşir derk ettiler. Bu arazinin ne büyüklüğünde metanetli olduğunu gösteriyor. Çokça şükür Mehmet Sezgin, Hüseyin Sofulu ve Mehmet Kitapçı şu anda bol durumdalar. Suda gark vakasında kaybettiğimiz Veysel Servak kardeşimizin naaşı maatteessüf aşağıda kaldı. Gece olması itibariyle dosdoğru benzeri kurtarma faaliyeti yürütülemeyeceğinden arkadaşlarımız sabah erken vakitlerde müdahale edecek, gine kanyona inip naaşını birlikte ailesine teyit edecekler. Olayın esasen beri taharri kurtarma faaliyetlerine katılan tamam ekiplerimize ve bize delalet eden köydeki vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Kurtarılan vatandaşlara ve yakınlarına eski olsun dileklerini ileten Ilbay Baruş, hayatını kaybeden Servak’a birlikte Allah’tan yağmur, yakınlarına başsağlığı diledi.

Kanyondan kurtarılan 3 sevimli keyif kontrolü amacıyla Sütçüler Cesamet Hastanesine götürüldü.



Share: