Malatya’da Tütün Tarlalarını Meşgul Vurdu. Iye Ağbaba: “Devletin Bu Zararı Katiyetle Karşılaması Gerekiyor”

Malatya’nın Doğanşehir ilçesindeki tütün tarlaları doludan engel gördü. Tütün tarlalarında inceleme yapan CHP Umumi Komutan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Tütün, tamamen yok reşit durumda. Yüzlerce dönüm alanda ekili olan duman, doludan beis görerek namevcut oldu. Aynı hasar tespitinin yapılması geçişsiz. Devletin bu zararı kesin karşılaması gerekiyor. Devletin çiftçiye destek olması lazım. Kötü, buradaki fakir fukaranın genişlik büyük inikat ve dirimlik kaynağı. O nedenle devletin kesinlikle duman üreticisinin birlikte olması geçişsiz” dedi.

CHP Malatya Saylav Ege Ağbaba, Doğanşehir’e bağlı Kurucaova mahallesinde doludan kötülük gören kötü tarlalarında incelemelerde bulundu ve çiftçilerin sorunlarını dinledi.

DEVLETİN BU ZARARI KESINLIKLE KARŞILAMASI GEREKİYOR”

Ege Ağbaba, “Cumartesi günü meydana gelen kırcı yağışında Kurucaova’dan Erkenek’e kadar yüzlerce dönüm duman hasar gördü. Esrar, tamamen bulunmayan ergin durumda. Yüzlerce dönüm alanda ekili olan yaman, doludan beis görerek yok oldu. Bununla ilişik İl ve İlçe Ekincilik ve Orman Müdürlükleri ile görüşeceğim. Bire Bir hasar tespitinin yapılması geçişsiz. Devletin bu zararı nasıl karşılaması gerekiyor. Devletin çiftçiye bindi olması geçişsiz. Tütün, buradaki fukara fukaranın genişlik cesim barışma ve dirimsel kaynağı. O nedenle devletin katiyen duman üreticisinin birlikte olması lazım” dedi.

Ağbaba, ürünleri doludan etkilenen çiftçilerinin tahakküm durumda kaldığını belirterek, “Burada fakir fukaranın zararının devlet eliyle karşılanmasını arzu edeceğiz. Konunun takipçisi olacağız. Çiftçilerimize eski olsun dileklerimizi iletiyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“TÜTÜNDEN VAZGEÇTİK, BU İKTİDAR BAŞIMIZDAN GİTSİN”

Çiftçiler ise Ağbaba’ya sorunlarıyla ilgilendikleri amacıyla teşekkürname ederek, “İnşallah bu konunun takipçisi olursunuz. Çiftçinin vacip desteği alması üzere elinizden geleni yapacağınıza inanıyoruz. Vekilimiz varsa Veli Ağbaba’dır. Diğerleri gelip bizi sormuyor. Nerede aynı kıygın varsa bıçkın yürekli vekilimiz onların birlikte olmuştur” dediler.

Bir yetiştirici ise milletin zor durumda olduğunu anlatım ederek, “Tütünlerin sulamasında kullandığımız hortumların topunu sabık sene 550 liraya aldım, bu sene bin 355 teklik. 240 TL’ye aldığımız gübre, bu sene 950 TL. Motorin güzeşte yıl 6,45 TL idi, bu yıl 30 TL. Millet değme şeyini tütüne bağladı, o bile hakeza oldu. Millet edisyon durumda, daha çok bıçak kemiğe dayandı. Tütünden üstelik gelişigüzel şeyden dahi vazgeçtik, bu kudret değişsin, başımızdan gitsin” dedi.

“ADAMLAR SALTANAT SÜRÜYOR, BİZDEN HABERLERİ NAMEVCUT”

Bire Bir ayrıksı dikici ise bir tane anlaşma kaynaklarının duman olduğunu belirterek şunları söyledi:

“gençler, tütünden gelecek paraya bakıyor. Bala buna bakıyor ki okula gitsin. Kız buna bakıyor kim çeyizini yapsın, gelin olsun. Ben buna bakıyorum ki çoluk çocuğumun ekmeğini çıkarayım. Iyi olsun cesamet, 1 liraya kullandığımız elektriği 10 katına çıkarttı. Adamlar sultanlik sürüyor. Gölgede oturuyorlar, tek sıkıntıları namevcut. Onlara göre herhangi bir madde güllük gülistanlık. Bire Bir gelsin, Erkenek’i taharri etsinler. Gelsin incelesinler, kararı de kendileri versinler.”

“DUMAN ÜRETİCİSİNİ IRI FİRMALARIN ALTINDA EZDİRMEYECEĞİZ”

Iye Ağbaba, daha sonra üreticilerle bir araya geldi. Üreticilerin sav ve isteklerini dinleyen Ağbaba, “Hasat dönemine akla yatkın Kurucaova ve Erkenek’te kırcı afeti yaşanmış. Gözümüzle üstelik gördük, komple vuran yerlerde yaman kalmamış. İlgililere bunu ileteceğiz. Zararın karşılanması üzerine elimizden geleni yapacağız” dedi.

Ağbaba, çiftçinin tütüne çocuğu kabilinden baktığını ve büyük bir ilgi gösterdiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Kötü üreticisi, sabahleyin 04: 00’te kalkıp çağ boyu tütünle ilgileniyor. Bu hizmet 7-8 ay boyunca devam ediyor. Tamlık hasat dönemine akla yatkın bunun yaşanması dokunaklı. Bu insanların tütünden eksantrik benzeri geliri bulunmayan. Önceki olsun dileklerimizi iletiyoruz. Tütünle haddinden fazla ilgilenip, uğraşıyoruz. 2017’dahi geçmiş yaman yasaklandığında, üreticilerin desteğiyle ve bizim TBMM’birlikte dile getirmemizle as yasakları ertelenmişti. Üretim serbest ama satışla ilişkin kısıtlamalar var. Tümce bilsin ki çiftçi, en aşkın 5-10 dönüm ekebiliyor. Adıyaman’üstelik tıpkı dönümde çoluk çocuğunun geçimini sağlıyor. Bizim taahhütlerimizden birisi; tütünle ait bilcümle yasakları kaldıracağız. Yaman üreticisini iri firmaların altında ezdirmeyeceğiz. İnsanlar, özlük doğdukları topraklarda ilk teşrin yapıp yaşıyorlar. Devletten iş, NANIAZIZ istemiyorlar. O nedenle bu durumla sonuna kadar ilgileneceğiz.”

“SULAMA SUYUNDAKİ ELEKTRİK MALİYETİ ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR”

Çiftçilerin canlılık, mazot, matbua ve merhem borçlarının olduğunu dile getiren Ağbaba, “Rençper tohum, sonra onu satıp borçlarını ödeyecek. Borçsuz kimesne namevcut. Bunların dahi ertelenmesi geçişsiz. Anne ülkü tıpkısı birlikte sulamada. 33 bin liralık fatura mevrut, bunları bile gündeme beyan etmek geçişsiz. Sulama suyundaki cümbüş maliyeti çiftçinin belini büküyor” dedi.



Share: