Mutedil Asya’nın genişlik iri camisi Kazakistan’da açıldı

VAZIH Kazakistan’de inşaatı tamamlanan Orta Asya’nın bildirme şişman camisi olma özelliğine eş Büyük Ziyali Şehriyâr Camisi, törenle açıldı.

Kazakistan bayrağı rengini yakın gök mavisi kubbesi ve minareleriyle başşehir Vuzuh Melik’dahi düz yazı edilen caminin açım töreni, müessis Reisicumhur Nursultan Nazarbayev’in katılımıyla gerçekleşti.

Törene Özbekistan, Kırgızistan, Moğolistan, Rusya ve Mısır’dan dini yetkililer ve Kazakistan’daki Dindar ülkelerin büyükelçileri ile haddinden fazla sayıda matbuat mensubu katıldı.

Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, camiyi bağımsızlık döneminde ülkenin hükümran olmasında yalpak ve havari olan Kocaman Allah’ın için düz yazı ettirdiğini belirterek “Bu caminin ibadete açılması yalnız başkentimiz ve ülkemiz amacıyla değil, parçalanmamış Müslüman alemi üzere eke görüngü.” dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etmeden aynı zaman önce söz konusu caminin temelini Cumhurbaşkanı Teşrinisani Cömert Tokayev ile attıklarını anımsatan Nazarbayev, “Esas atma töreninde, Allah’a halkımızın geleceğini ve devletimizin özgürlüğünü sürekli etmesi amacıyla yakarış ettik.” ifadesini kullandı.

Nazarbayev, caminin iş insanları ve gönüllüler yoluyla finanse edildiğine dikkati çekerek yapının asıl müteahhidi Türk hareket insanı Fettah Tamince, Sancak İnşaat ve çalışanlarına teşekkür etti.

Açılışın arkası sıra camide cuma kılındı.

“El cami minaresi ortaya çıktığından beri alçak bire bir bent gösteriyor”

Sancak İnşaat İcra Oturmuş Başkanı Ali Tamince, tören sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami inşaatına 2019’bile başladıklarını ve Kovid-19 salgınının oluşturduğu zorluklara rağmen inşaatı özenle sürdürdüklerini kaydetti.

Tamince, caminin tasarımını Türk ve Itidalli Doğulu mimarların yaptığını tabir ederek “Halk hoppadak zaman değil, cami minaresi ortaya çıktığından beri kırıcı rabıt gösteriyor. Bütün camiyi ve inşaat süresini yakından izlem etti. Bugün dakikasında derakap görüştüğüm herkesten çok müspet dönüşler aldık. İnsanlar hem büyüklüğünden, iç mimarisinden ve yapısından etkilendiklerini söylüyorlar. Bu bizi çokça gururlandırdı.” dedi.

“Bir şaheser diyorum”

Törene katılan Türkiye’nin Ziya Şehriyâr Diyanet Hizmetleri Müşaviri Neşet Bacaksız dahi artağan cuma gününde “şaheser” niteliğindeki caminin açılışına tanıklık ettiklerini söyledi.

Bacaksız, “Kıtipiyoz benim haddinden fazla hoşuma gitti. Ayrımsız başeser diyorum. Çünkü sadece cami olmasının yanında kütüphanesi, mektebi, ayrıksı alanlarıyla alelhusus etrafına baktığımızda bahçeleriyle şaheser diyebileceğimiz bir alım. Emeği sabık herkese ülkemiz namına çokça teşekkürname ediyorum. İnsanlar akış atak geliyorlar. Seviniyorlar. Böyle bire bir eserin mamul olması Kazak halkını üstelik sonuç basamak sevindirdiğini düşünüyorum.” dedi.

Cami, İslam mimarisi ile anadan görme Kazak motiflerinin bütünleştiği tasarımıyla dikkati çekiyor

Yaklaşık 68 bin metrekare alana mensur edilen Şişman Vazih Padişah Camisi, Mutedil Asya’nın sunu büyük camisi özelliğini taşıyor.

Gök mavisi rengi ve 62 metre genişliğe cemaat anne kubbesiyle dünyada tek olan Büyük Vazih Padişah Camisi, seçkin biri 134 metre yükseklikteki dört minaresi ve dört taraf kubbesi ile açıktan ayn kamaştırıyor.

Tasarım ve yapım açısından bir nice özelliği kâin cami, antrparantez dünyanın yer şişman 10 camisi arasında düz alıyor.

Aynı anda 35 kin kişinin namaz kılabileceği camide, yerden sıtma sistemi sebebiyle kışın yapının avlusunda bile temiz tutulabilecek.

İslam mimarisi ile geleneksel Kazak motiflerinin bütünleştiği tasarımıyla dikkati çekici camide 25 milyon sırça mozaik ile yapılan ve Allah’ın 99 isminin yazılı olduğu Kıble Duvarı öne çıkıyor.

Caminin temel avizesi de büyüklüğü ve 1,5 milyon kristaliyle dünya rekoruna sahip.

Cami, Hindistan’dahi kestirmece 5 bin kişinin elle dokuduğu söbe desenli halısının beraberinde parçalanmamış kapı ve vitraylarının halk yapımı olmasıyla bile ziyaretçileri büyülüyor.

Bünyesinde İslam Müzesi, kütüphanesi, nikah salonu, Kuran-ı Semih derslikleri, konuşma salonu ve ilişkin otoparkı de kâin Iri Fer Sultan Camisi’nin, ülkenin kullanılmamış sembollerinden biri olması bekleniyor.



Share: