Tırpanla fino biçen çiftçiler, it canlı işlerini şarkılarla eğlenceye dönüştürüyor

Veca ile Iğdır sınırındaki 2 bin 500 rakımlı Sinek Yaylası’nda çiftçiler, kışın hayvanlarına yedirecekleri otları tırpanla biçerken şarkılar söyleyerek zorlu işlerini eğlenceye dönüştürüyor.

Veca’nın Taşlıçay ilçesine 30 kilometre uzaklıkta olan ve Iğdır sınırında bulunan plato, temas yıl baharat ve yaz mevsiminde çokça sayıda göçer ile maraba aileye eş sahipliği yapıyor.

Yaylada bataklık ve sulak toprak yapısı dolayısıyla ekincilik makinelerinin giremediği yahut kullanılmasının yeğleme edilmediği alanlarda çiftçiler, tırpanla ot biçiyor.

Her periyot gruplar halinde günce gündelik usulü etkin işçilerle araziye sâdır çiftçiler, çalgı orağı sallıyor. Dolaşma boyu gündüz altında çalışan çiftçiler, mukavim işlerini Kürtçe şarkılar söyleyerek eğlenceye dönüştürüyor.

Çiftçiler, yaz mevsimi boyunca biçtikleri otları güneşte kuruttuktan sonradan kışın hayvanlarına esermek için köylerine götürüp istifliyor.

“Çalgı Orağı işi çokça zordur ve bütün bunu yapamaz”

Ön halkından Mualla Yolu, AA muhabirine, çocukluğundan bu yana tırpanla sırlar biçtiğini ve gücü yettiğince çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Kışı Iğdır’da geçirdiklerini, yaz aylarında de Cibin Yaylası’ndaki köylerine geldiklerini tabir fail Yolu, şöyle konuştu:

“Hayvancılık yaparak geçimimizi sağlıyoruz. İlkbaharda yaylada kâin köyümüze geliyoruz ve henüz sonradan birlikte ot biçmeye başlıyoruz. Güzeşte yıl yağışsızlık olduğu amacıyla burada otun durumu dolgunca değildi. Güzeşte seneye bakarak bu yıl otun seviyesi çok bereketli. Yaklaşık tıpkısı aydır burada tırpanlarla sarıkız biçiyoruz, inşallah 15 güne kadar işlerimizi bitireceğiz. Otları tırpanlarla biçip tırmıklarla topluyoruz. Traktörle denk yaptıktan sonra Iğdır’a götürüyoruz. Bu şekilde kışın hayvanlarımızı besliyoruz. Tırpan işi haddinden fazla zordur ve sistem bunu yapamaz. Dedelerimizden bize kalma aynı meslektir ve bunu bitmeme ettiriyoruz. Çalgı Orağı vahim bir hisse senedi olduğu üzere gençler çok çok öğrenmiyor.”

Canlı gruplar halinde keyif biçmenin çokça zevkli olduğunu anlatan Yolu, “Günlük yevmi namına etkin şahıslar 300 lira alıyor. Buranın yeryüzü canlı yeri, iyice havası ve suyudur. Buradaki akarsu çokça soğuk ve tadı de çok iyice. Bizim köyün arazisi biraz taşlık ve sulu olduğu amacıyla traktörler metin çalışamıyor. Bu yüzden biz da tırpanla biçiyoruz. Ata mesleğini bitmeme ettiriyoruz.” dedi.

Üniversite öğrencisi Serhat İtku ise ilk kez bu yıl tırpanla gizler biçtiğini ve günlük gündelik karşılığında çalışarak meslek harçlığını çıkardığını belirtti.



Share: