‘Zafer Yolu’ kafilesi, tarihi yol üzere yola artık

İZMİR’in antagonist işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında, Kocatepe’den İzmir’e ‘Galebe ve Yâd Yürüyüşü’ yapacak kafile, Afyonkarahisar’a uğurlandı. Kafileye Türk bayrağını teyit eden Büyükşehir Belediye Başkanı Bronz Soyer, “9 Eylül elden İzmir’in değil, Türkiye’nin kurtuluşudur” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kurtuluşunun 100’üncü sene dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği; Kocatepe’den başlayıp 9 Ilkgüz’bile İzmir’birlikte sonlanacak ‘Galebe ve Anma Yürüyüşü’ üzere göç yola imdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Bronz Soyer, 400 kilometrelik tarihi yürüyüşün katılımcılarını Tarihi Havagazı Fabrikası’ndan Afyonkarahisar’a uğurladı. Uğurlamada Başkan Bronz Soyer’e Türkiye Savaşçı Gaziler Derneği üyeleri, Türkiye Harp Malulü Gaziler Martir Dul ve Yetimleri Derneği temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tendürüst İzmir gönüllü takımı, kafiledeki sporcular ve çokça sayıda İzmirli eşlik etti. Törende konuşan Komutan Soyer, “100 yıl önceki atalarımız bu behişt vatanı bize emanet etmek için yabansı aynı zafer kazandı. O zafer yolculuğu 100 sene geçmiş başladı. Kanları, canları pahasına kazandıkları o zaferle yeni tıpkı celal kuruldu, cumhuriyet kuruldu. Ülkemiz demokrasinin, yekpare bağımsızlığın, özgürlüğün ve barışın memleketi oldu. Atalarımızla övünme ediyoruz. Zaman gelecek nesillere tekrar bu eşsiz vatanı can etmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu zorlu zaferin önce adımlarını alaşağı etmek için bugün İzmir’den yola çıkıyorsunuz. Yolunuz berrak olsun, ayağınıza taş değmesin” diye konuştu.

9 Eylül’de baştan İzmir’da buluşacaklarını tamlayan Başbuğ Soyer, “9 Ilkgüz hoppadak İzmir’in değil, Türkiye’nin kurtuluşudur. Kullanılmamış bire bir devlerin, cumhuriyetin mebde tarihidir. 100 yılı tebrik etmek temas kula kader gayrimümkün. Bizler bu nedenle haddinden fazla şanslıyız. Kurtuluşumuzun ve kuruluşumuzun 100’üncü yılını rüşvet ediyoruz. O yüzden çokça gururluyuz. 9 Ilkgüz’de Gündoğdu Meydanı’nda iri bir coşkuyla mülaki olmak amacıyla hepinize dolgunca yolculuklar diliyorum” dedi. KAMER YILDIZLI BAYRAĞI KAFİLEYE TESLİM ETTİBaşkan Soyer, 400 kilometrelik tarihi gezi süresince taşınacak ve akıbet durağı 9 Eylül’da İzmir’üstelik düzenlenecek kurtuluş törenleri olacak Türk bayrağını, Türkiye Dağcılık Federasyonu Umumi Heyet Üyesi Siyami Çetin’e teyit etti.Öte yandan Soyer bugün Afyonkarahisar’a gidip, ilk kendisine Nazik Saldırı öncesi balaban ordumuza kucak açan Dereçine’ye gidip, kafileyle buluşacak.Kocatepe’den başlayıp İzmir’dahi sonlanacak Galebe ve Anma Yürüyüşü kapsamındaki etkinlikler, Nazik Taarruz öncesi Türk ordusuna aguş açan Dereçine’üstelik 24 Ağustos akşamı başlayacak. Açılış Başbuğ Soyer, İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Büyük Puğ ve Prof. Dr. Ergün Aybars’ın konuk kendisine katılacağı ‘Barış ve Türkiye Söyleşisi’ ile yapılacak. Bir gece adlı şarkıcı Haluk Levent de hayalet matlup. Konser sonrası komşu Yeşilçiftlik beldesine düzenlenecek 8 kilometrelik umum yürüyüşüne katılacak barhana, geceyi üstelik otağ kampında geçirecek.ZAFER YOLUGazi Mustafa Kemal Atatürk’ün serencam hazırlıklarını cebe arkadaşlarıyla paylaştığı Şuhut Atatürk Evi’ni ülfet edecek kafile, Nazik Taarruz’un tarihi yıl dönümü olan 25 Ağustos gecesi ise Çakırözü köyünden Kocatepe’ye uzanan 14 kilometrelik Zafer Yolu’nda yürüyecek. Benzeri yüzyıl evvel Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve silah arkadaşlarının zafere yürüdüğü yoldan Kocatepe’ye ulaşacak göç, sabah saatlerinde düzenlenecek anma törenlerinden sonradan İzmir’e uğurlanacak. Lisanslı dağcı, sporcu ve gönüllü gençlerden oluşan anne tutum kafilesi ise 400 kilometrelik Yengi Yolu’nu köy ve kasabalardan yürüyerek, 14 günde İzmir’e varacak.KURTULUŞ GÜNLERİ KUTLANACAKGüzergah üzerindeki Atatürk Evi, müze ve şehitlik ziyaretlerinin peşi sıra Dumlupınar’a yürüyecek kol, Atatürk’ün “Ordular geçmiş hedefiniz Akdeniz’dir, müstakbel” emriyle ulusun zaferini müjdelediği Zafertepe’bile düzenlenecek etkinliklere birlikte katılacak. Banaz, Uşak, Ulubey, Kaynak, Kula, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu ve Kemalpaşa’nın halas haset kutlamalarına katıldıktan sonradan İzmir’e akıllıca ilerlemeye bitmeme edecek kafilenin serencam durağı ise 9 Eylül sabahı Cumhuriyet Altını Meydanı’nda düzenlenecek İzmir’in kurtuluş törenleri olacak. Tutum kafilesi, Kocatepe, Zafertepe ve Dumlupınar şehitliklerinden bayrağa sardıkları ajanda toprağını da Cumhuriyet Altını Meydanı’nda yükselen Atatürk Anıtı’nın toprağına katacak.

Kafileye biçim süresince aktif ekipleriyle lojistik bindi sağlayacak İzmir Büyükşehir Belediyesi, yürüyüşçülerin geçtiği köylerde içtimai ve kültürel etkinlikler düzenleyerek halas ve galibiyet coşkusunu dolay halkıyla yaşayacak. Kamp akşamlarında köy halkının dahi davetli olacağı güneş söyleşileri ve çalgı dinletileri düzenlenecek, çocuklara hikaye kitapları ve ‘Nutuk’ ödül edilecek.

Share: