10 ülkeden 21 ressam Osmanlı kenti Safranbolu’yu resmediyor

10 ülkeden 21 ressam Osmanlı kenti Safranbolu’yu resmediyor

KARABÜK – Arsıulusal Türk Kültürü Teşkilatı’nın bir araya getirdiği 10 ülkeden 21 ressam UNESCO Dünya Bırakıt Listesi’nde yer düz Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki tarihi güzellikleri resmediyor.

TÜRKSOY vasıtasıyla 22’ncisi planlı Resamlar Buluşuyor etkinliği Safranbolu Belediyesi ocak sahipliğinde yapılıyor. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Gagavuz Yeri, Tataristan, Düz-Yakut, Çuvaşistan, Şimal Makedonya ve Kosova’dan 21 ressam “Osmanlı’nın inç izi”, “Korumanın başkenti” ve “Münhal hava müzesi” kabil unvanlarla mezkûr Safranbolu ilçesini tuvallerine yansıtıyor. 10 periyot sürecek olan etkinlik sonunda ressamların yaptıkları tablolar üzere işporta açılışı gerçekleştirilecek.

TÜRKSOY Umumi Kâtip Yardımcısı Melik Raev gazetecilere yaptığı açıklamada, seçkin sene Ressamlar Buluşması gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türk dünyasının beher ülkesinden ressamlar dahil ederek etkinlikler yapıyoruz. Zaman bu etkinliğin 22’ncisini UNESCO Dünya Miras Listesi’nde saha alan Safranbolu’bile yapıyoruz. Safranbolu’nun güzelliği, tarihi geçmişi ve bilcümle görünüş ressamlar amacıyla haddinden fazla ongun ayrımsız emek alanıdır. Türk dünyası coğrafyasından mevrut ressamlar bu manzaraları tuvallerine yansıtacak ve tığ bu tuvallerde Safranbolu’nun Türk dünyasının fırçalarla resmedilmesini dünyaya sunacağız” dedi.

Raev, bundan ahir süreçte da Safranbolu’dahi etkinlikler yapmayı düşündüklerini anlatım ederek, “Türk dünyasının farklı ülkelerinde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer kayran yerler olduğu gibi Safranbolu’bile UNESCO’bile düz alıyor. O şehirlerdeki yönetimler ile ilgili toplantı burada yapmayı düşünüyoruz. TÜRKSOY’üstelik UNESCO Dünya Bırakıt Listesi’nde düz düz ülkelerin yekdiğeri ile tanışması ve alay malay koordineli benzeri biçimde çalışabilmesi üzere pir olacak. Türk dünyası ülkelerinin önümüzdeki yıllarda daha mail münasebat kuracağı toplantının Safranbolu’üstelik yapılıyor olması çokça önemlidir” diye konuştu.

Safranbolu Şehremini Elif Köse’da ise “TÜRKSOY’a sadık 21 ayrımlı ülkeden ve iki ressam de ülkemizden almak için önemli ressamlarını ağırlıyoruz. Ressamlar sanatçı zihayat insanlar bağımlı. Safranbolu’üstelik ekin ve laf şehri. Biz onların fırçalarından çıkacak sonuçları çok iptila ediyoruz. Onların bakış açılarıyla Safranbolu’nun değerlendirilmesi bizim üzere çok kebir” şeklinde konuştu.

Köse, ressamların ortaya çıkaracağı eserleri merakla beklediklerini aktardı.

Share: