“Amade bindi AFAD gönüllüleri” mümkün afetlere alın posta tutuyor

Muş’ta farklı meslek gruplarında müteharrik AFAD gönüllüleri, muhtemel afetlere karşı AFAD İl Müdürlüğünde ayda 4 saat kez sara mümkün olaylara engelleme üzere hazır bekliyor.

Afet ve evgin ahval sonrasında, gönüllülerden henüz birleştirme ve düzenlenen şekilde katkı alınabilmesini ulaşmak için oluşturulan “Amade Bindi AFAD gönüllüsü” ekipleri, Muş’ta dahi faaliyetlerini sürdürüyor.

Akademisyen, bacı, doktor, sarıklı, esnaf ve memurlardan oluşan amade destek AFAD gönüllüleri, çekicilik personeliyle bile görev yapıyor.

Üç ayrı ekipten oluşan gönüllüler, kurumla olan bağların güçlendirilmesi ve çalışmalar üzerine henüz çok bilgelik sahibi olmaları amacıyla ayda 4 saat AFAD Müdürlüğünde misil tutuyor.

Nöbet sırasında gönüllülere eğitim bilimi vererek olaylara müdahalede özen edilmesi müstelzim hususları anlatan AFAD personeli, böylelikle gönüllülerin elan kuvvetli olmasını sağlıyor.

AFAD İl Müdürü Taha Yasin Çekiç, AA muhabirine, AFAD gönüllüsü olmanın muhteşem bir farkındalık oluşturduğu söyledi.

Herkesi AFAD gönüllüsü olmaya nida eden Çekiç, “AFAD gönüllülerimize sık sık eğitim veriyoruz. AFAD’daki gönüllülerimiz İl Müdürlüğümüze gelerek ayda 4 saat kere tutuyor. Gönüllü arkadaşlarımız burada fedakarlık yapıyor. Onları tebrik kartı ediyorum. Gönüllü ekibimiz beklenir afet ve ivedi durumlarda sahada fariza yapacak. Ekibimizle alay malay balaban benzeri yüklülük üstleniyorlar.” dedi.

“Henüz fazla kez tutmak istiyoruz”

Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Muhammet Burak Güler ise 3 yıldır AFAD gönüllüsü olduğunu belirtti.

AFAD’ta eğitimleri tamamladıktan bilahare “amade bindi” ekibinde vadi aldıklarını anlatan Güler, şunları kaydetti:

“Zaman ve şartlara göre belirlenen bölgelerde ve yönetmenlik binasında ekipler eliyle eğitimler alıyoruz. Nöbetlerimiz sabık hafta başladı. 3 grup oluşturuldu. Gelişigüzel ekipte 5 yaşama var. İkinci ekibin sorumlusuyum. Grup namına 4 saat sefer tutuyoruz ancak elan fazla sefer burulmak istiyoruz. Fenomen namına anlamaklık ettiğimizde, AFAD personeliyle cümle koordine olabilmemiz üzere vaka tecrübelerine bilge başlamak, bilcümle ekipmanları karakterize etmek bizim amacıyla önem genişlik ediyor. Gönüllülük sistemi açıldıktan sonradan hareket, yeğin ve ateş kabil olaylarda afet gönüllüleri fariza alıyoruz.”

Takım yerine Elazığ depremine katıldıklarını bildiren Güler, “Elazığ depremi için yola çıktığımızda 2 saat 40 dakikada keskin köylerine vukuf ettik. Akşam dağıtımlar yaptık. 24 saatin üstünde uykusuz kaldık. Geç saatlerde koordinasyon faaliyetlerini yürüttük. Kıtlık, yorgunluk ve uykusuzluk aklınıza gelmiyor. İnsanlara destek olmak sunturlu tıpkısı duygu.” dedi.

“Vatandaşlarımızın gönüllü olmasını istiyoruz”

Esnaf Serdar Subaşı de AFAD ekipleriyle alay malay fariza yapmaya gelişigüzel antlaşma hazır olduklarını söyledi.

Herkesin AFAD gönüllüsü olmasını isteyen Subaşı, “Tığ olmazsak ne olur demeyin. Siz varsanız herhangi bir husus olur. İş yerimizi kapattıktan sonradan AFAD’a gidiyoruz. Allah göstermesin facia olduğunda elimizden geldiğince insanlarımıza havari olmaya çalışacağız. Burada 4 saat sefer tutarken gereksiz oturmuyoruz, eğitimlere katılıyoruz. Alet ve aletlerle ilişkin eğitimler alıyoruz. Alanında bilirkişi AFAD personeli haddinden fazla sunturlu terbiye veriyor. Düşünüm alışverişi yapıyoruz. Bu dahi bizim üzere haddinden fazla gür oluyor. Benzeri olaya engelleme ettiğimizde tıfıl biri gibi değil dahi bire bir AFAD personeli üzere davranıyoruz.” ifadelerini kullandı.

AFAD gönüllüsü sarıklı Şükran Kılınç ise “Fahri kendisine ülkeye yararlı olabilmek bizi memnun ediyor. Muhtemel afetlere sabah akşam hazırız. İnşallah afat yaşanmak amma biz giderek olacakmış kabilinden görev başındayız. Burada eğitim bilimi görüyoruz. Bize çok faydası oluyor.” diye niteleyerek konuştu.

Share: