Edirneli Süt Üreticisi: “İnekleri Maliyetten Kestik”

Edirne’de süt üreticileri artan maliyetlerden veca yandı. Müstahsil Mustafa Prisköy, “İnekleri maliyetlerden kestik. Maliyetler çok kırıcı. Altından kalkılması pespaye çetin” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin, zaman Edirne’nin Süloğlu İlçesine bağlı Akardere Köyünde müstahsil, Mustafa Prisköy’ü musahabe ederek sorunlarını dinledi. Yetiştirici Prisköy, mütezayit maliyetlerden muhit ineklerini kesime gönderdiğini tabir etti.

“SANAYİCİ BIREY ÇEKİŞİYOR”

Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

“Süt hayvancılığı neredeyse bitme noktasına geldi. Bu köyde bir vakitler günde 2 bin 500 kilogram benzen çıkıyordu deminden öğrendik kim, 600 litreye sakıt. Bu iki senede gerçekleşmiş. 2 senede benzen hayvanları maktu. Şu anda yem çokça pahalı olduğu için ama kıyma fiyatları birlikte artmaya başladı. Sanayici fert çekişiyor. Tırım tırım benzin arıyor, köylerde. Bulamıyor bundan sonra.”

“HASTANEYE GÖTÜRECEK GENCİMİZ BULUNMAYAN”

Yetiştirici Prisköy, “Maliyetlerden kestik. Maliyetler haddinden fazla ağır. Altından kalkılması siftinlik yoğun. Ağızotu parasını bitmek için ahıra geliyoruz. bir iki devam andavallı değme ay sallıyoruz. 10-20 yıl öncesini düşünüyorum köylerde tüvana hiç kalmadı. Tığ bu hayvanların akıbet bakıcısıyız kabil geliyor bana. Çünkü gençlerin hepsi gitti, köyde zaman tıpkısı pestil olsa hastaneye götürecek gencimiz bulunmayan” dedi.

“CESAMET BENZIN ÜRETİCİSİNİ SANAYİCİYE EZDİRMEMELİ”

İl Umumi Meclis Üyesi Önder Cin ise şu ifadeleri kullandı:

“Hayvancılığın sunma şişman sıkıntısı serencam 5-6 yıldan beri hayvancılığın sübvansiyon politikalarıdır. Henüz önce kart ahmak başına terviç ödeniyordu. İnek 5 bin lirayken 450-500 liraya büyüklüğünde hayat ağacı mahsus olan hayvanlara bindi ödeniyordu. Daha sonradan hangi yapıldı, Vekil, yardımcısı değişiyor, destekleme politikaları değişti. Nereye getirildi, buzağılama aralığı dendi. ‘Buzağı 5 kamer sürüde yaşayacak’ dendi. Sabık yıl büyükbaşta mukabele destek 350-400 lira. 20 modül sayı farkı ineği olan buzağı yaptıran âdem aldığı bindi 3-4 tanesine. Çiftçi namına biz benzeri yarım akıllı 9 ay 10 günde değil, 5 ayda buzağılasın. Gelişigüzel sene değil, yılda 3 kat buzağılasın ama bunlarda bir deli dolu. Bunlardan hep tığ para örtmek isteriz amma maalesef bu sübvansiyon politikalarını yazanlar, yönetenler bilmemekten kontekst çiftçiyi, hayvancıyı bitirdiler. Cilt fiyatları aldı başını gidiyor. İnsanlar bütün gebe düvelerini kestirdi. Maya düve, ineklerini kestirdi. Tıpkı feyiz vardı. O ongunluk şu zaman bitti. ‘Köylerde gençlere proje’ dediler, müphem divane şeyler yaptılar. Bunlar kâffesi hikaye. Yapılacak bir tane aynı molekül var. Bulunan hayvancılık işletmelerini yükseltmek. Gençleri köyde bırakabilmek için köyde kalan gencin SGK priminin şevket yoluyla ödenmesi gerekiyor. Şevket üreticisine o güvenceyi yöneltmek zorunda. Azamet benzen üreticisini sanayiciye ezdirmemeli. 5 titrem benzin çıkan köylerde bire bir tonun altına sakıt.”

Share: