İş adamlarından ‘Sanayi İstanbul’dan taşınsın’ çağrısı

İş adamlarından ‘Uran İstanbul’dan taşınsın’ çağrısı

Egeli ihracatçılar ihracatta yer sarsıntısı ve sonrasını konuştu

Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmayan nazik tıpkısı depremin beklendiği İstanbul’a daha çok eskimemiş OSB’ler inşa etmek namına sanayi tesislerinin deprem riski sıfır Konya-Aksaray bölgesine kaydırılması gerektiğini söyledi

MANİSA – Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmayan şişman tıpkısı depremin beklendiği İstanbul’a daha çok bakir OSB’ler kurmak adına sanayi tesislerinin sarsıntı riski sıfır Konya-Aksaray bölgesine kaydırılması gerektiğini söyledi.

Manisa Ticaret ve Endüstri Odası, Iye İhracatçı Birlikleri’nin Ekonomi Gazetesi aksiyon birliğinde düzenlediği “Ege İhracat Buluşmaları-Manisa” buluşmasına ocak sahipliği yaptı.

Manisa Tecim ve Endüstri Odası Konferans Salonunda yedincisi planlı programa Manisa Tecim ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmayan, Manisa Büyükşehir Şehremaneti Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Ege İhracatçı Birlikleri Eş Güdümcü Başkanı Jak Eskinazi, Türk Eximbank A.Ş. Iye Toprak Müdürü Gülom Timurhan, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Tutkun Özkasap katıldı.

“Zelzele hoppadak olduğunda gündemimize geliyor”

Manisa Tecim ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmayan, “Sarsıntı detaylı zamandan beri unuttuğumuz dağ ama dokunaklı aynı asıl. Ben bile tıpkı depremzedeyim. 1999 Taşmak depreminde o acıyı yaşadım. Maalesef şunu hikâyelemek gerekir kim ülkemizde takkadak bu tür durumlar yaşandığında gündeme geliyor. Türkiye bire bir deprem ülkesi. Türkiye’nin 25 vilayeti depremden bir numara derecede etkilenecek tıpkı düzlük konusunda müesses ve talih nüfusunun yüzdelik 42’si birlikte yer sarsıntısı kuşağında yaşıyor.” dedi.

“İstanbul sanayisinin taşınması gerekiyor”

Yılmayan son zamanlarda sık sık dile getirilmeye başlanan, beklenen İstanbul depremi için üstelik, “İstanbul depremi diyoruz. Temas şeyi İstanbul’a yıkmanın, İstanbul’a yığmanın ne anlamı var. İstanbul Türkiye sanayisinin yüzdelik 52, yüzdelik 55’ini ortaya koyuyor. Bakıyoruz Ankara’daki birçok birimi İstanbul’a taşıyoruz. İstanbul’un çevresine yıpranmamış yeni OSB’ler açıyoruz. Yeni yıpranmamış uran siteleri açılıyor. Bu sanayi sitelerini İstanbul’un nüfusuyla orantılı adına dile getirdiğimiz zaman bu Manisa’nın 2-3 ilçesine muadil ayrımsız düz yapıyor. Hem zelzele bekliyorsunuz hem sarsıntı beklentisi içre yeni yerleşimler yapıyorsunuz. Bu bire bir çelişki. Kritik Etmek macerasız evet bunun tıpkı çözümü var mı? Var. Bunun çözümü şu: sizin tek depremden etkilenmeyecek alanlarınız var. Konya-Aksaray arasındaki alanlar. 100 binlerce dönüm düzlük var. Bunlar ekincilik dışı yani uymaz alanlar. İstanbul sanayisinin en az yüzdelik 35’ini oraya tasrif etmek zorundasınız.” diye niteleyerek konuştu.

Son zamanlarda toplumun çalışmadan kolay yoldan dünyalık kazanmaya yöneldiğini ve bunun şişman aynı etki olduğuna aksan fail Yılmayan açıklamasını şöyle tamamladı: Biz dahi toptancılık var. Toplumda şöyle bire bir düşünce var. Atatürk’ün çokça iyice bir sözü var. ‘Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, abat seyretmek talip toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonraları hürriyetlerini henüz sonradan birlikte istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.’ Bu büyüklüğünde hakikat. Bilimden, doğru yoldan, cumhuriyetin bünye değerlerinden ayrılmamak ümidiyle hepinize teşekkür ediyorum.”

İhracatçılara 19,6 milyar dolar yüreklilik desteği

Bankalarının ihracatçılara sağladığı desteklerden bahseden Türk Eximbank A.Ş. Ege Kesim Müdürü Gülom Timurhan ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “2022 yıl sonu itibariyle ihracatçılarımıza 19,6 bilyon dolar emniyet desteği sağladık. Gelişmemiş vadeli ihracata tedarik kredilerinin yanı sıra ılımlı ve etraflı vadeli ihracata müteveccih işletme finansmanı ve yatırım kredileri ile ihracatçılarımızın finansman ihtiyaçlarına hal üretiyoruz. İhracatta KOBİ’lerin payının artırılmasını önemsiyoruz. Bu doğrultuda bankamızın hizmetlerinden yararlanan ihracatçı firmalar süresince KOBİ’lerin payı 2022 yılında yüzdelik 81’e yükselmiştir. İhracatın tabana yayılması stratejimiz doğrultusunda ihracatçılarımızın finansmana erişimde karşılaştığı teminat tekvin sorununa hal monte etmek için bankamız ile Türkiye İhracatçılar Meclisinin ortaklığıyla kurula İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin 1 Mart 2022 itibariyle faaliyete geçmesiyle ihracatın finansmanında bakir tıpkısı devir başlamıştır. İGE’nin faaliyete geçmesiyle İGE Kefaletiyle 3 bin 100’den aşkın ihracatçımıza itimat kullandırılmış toplamda 17 bilyon TL’lik cesaret hacmine ulaşılmıştır. Gayemiz Türk Eximbank’ın imkanlarını haddinden fazla henüz aşkın ihracatçımız ulaştırarak onlara arsıulusal rekabette destek olup henüz aşkın ihracat yapabilmelerini sağlamaktır.”

“Sarsıntı yegâne gündemimiz oldu”

Konuşmasına yaşanan sarsıntı felaketiyle başlayan Veli İhracatçı Birlikleri Eş Güdümcü Başkanı Jak Ezkinazi, “İlk andan itibaren bugüne kadar depremi konuşmadığımız, deprem amacıyla çalışmadığımız 1 zaman üstelik bulunmayan. Ege İhracatçı Birlikleri namına, geçmiş etapta Tecim Bakanlığımızdan 6 milyon lira bir kaynağımızı ayni müzaheret kendisine soldurmak amacıyla izin aldık. Bu izinle barınma ve hijyen ihtiyacına çevrilmiş ihtiyacı eğlemek için çalışmalara başladık. 100 adet kuvvetli konteyneri sarsıntı bölgesine atıf ettik. Yer Sarsıntısı bölgesine ulaştırdığımız keçe sayısı 55 oldu. Deprem bölgesinde müstevli hastalıkların oluşmasını gölge etmek adına sunu iri ihtiyaçların başında gelen inşa WC’ler geliyor. 7 adet ihdas WC’yi deprem bölgesine gönderdik. 3 bin 600 yatağı depremzedelerimizin hizmetine sunduk. Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz ve Iye Su Ürünleri ve Hayvani Mamuller İhracatçıları Birliğimiz üyelerinin kilolu olduğu Muğla’dan 4 askeri kargo uçağı müzaheret malzemeleri zelzele bölgelerine ulaştırdık. Ege Beyaz Zehir İhracatçıları Birliğimizin üstelik içinde olduğu Madencilik Platformumuz 10 bin civarında madencimizin kontrol kurtarma çalışmalarında saha almasını birleştirme etti. Madencilerimiz göçük altından çokça sayıda insanımızın etkin çıkarılmasını sağladılar. Kahraman madencilerimize sizlerin nezdinde tıpkı kez elan şükranlarımızı sunuyorum. Türkiye’birlikte geri hizmet altyapısı sunma aktif sektörlerden biri konumunda olan zinde yemiş göveri sektörümüz, antipatik zincire tınlamalı araçlarıyla; Türkiye’nin dört bir tarafındaki yardım malzemelerini yer sarsıntısı bölgelerine nakletti ve etmeye devam ediyor.” dedi.

“Depremden etkilenen 11 kentin ihracat açıklarını kapatmak zorundayız”

Sarsıntı bölgesindeki 11 kentin ihracat açıklarının başka iller aracılığıyla kapatılması gerektiğinin altını çizen Eskinazi konuşmasını şöyle tamamladı: “Depremin yaralarını koymak amacıyla 24 saat çalışırken, tıpkısı yandan birlikte dış satım yapmaya sürmek zorundayız. Zira, depremin vurduğu 11 ilimizin ortaya çıkma istihsal ve dış satım açıklarını da sair iller durdurmak zorundayız. Iye İhracatçı Birlikleri namına şubat ayında ihracatımızı yüzdelik 5 artırmayı başardık. 1 bilyon 511 milyon dolar dış satım gerçekleştirdik. Ege Bölgesi’nin ihracatında ekincilik ürünlerinin payının büyüklüğü bu ahit bizim avantajımız olacak üzere görünüyor. Manisa; Uran ve zirai üretimin faal olduğu, az buçuk evvel da dillendirdiğim kabil 2022 yılında 5 milyar 203 milyon dolarlık ihracatla, Türkiye’nin genişlik haddinden fazla dış satım özne iller sıralamasında 7. sıranın sahibi konumunda. Manisa; 2023 yılının geçmiş iki ayında 749 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. 2023 yılında Manisa’nın ihracatta 6 bilyon doları geçmesini bekliyoruz. Ege Bölgesi, 2022 yılında iller bazında 31,4 milyar dolar, gümrük müdürlüklerine göre 38,5 milyar dolar dış satım yapmış bir mıntıka. Balıkesir’i Ege Bölgesi illeri beyninde değerlendirdiğimiz takdirde 9 ilimizin 8 tanesi 2022 yılında ihracatlarını artırmayı başardılar. 2022 yılında Iye Bölgesi’nde ihracatı gerileyici tek ilimiz Manisa. Bu konuyu az buçuk araştırdığımızda; Manisa’nın ihracatının ithalata bağımlılığının yüksek olması Manisa’nın ihracatının eksiye düşmesinde faal laf olduğunu söyleyebiliriz. Manisa, 2022 yılında TÜİK verilerine göre 3 bilyon 167 milyon dolar ithalat yaptı. Geçtiğimiz günlerde TÜİK Dış Tecim Endekslerini açıkladı. Buna göre Türkiye’nin ihracatındaki miktar ve döviz ayar artışı, ithalatındaki cirim ve döviz değeri artışının haddinden fazla gerisinde noksan durumda. Bağan seviye-bağan getiri politikamız ihracattan tekessür, ithalatı destekliyor. Aut ticaret açığı bu nedenle 2022 yılında 110 milyar dolara daha çok, 2023 yılında 160 bilyon dolara koşuyor. Bu tablo da Manisa’nın 2022 yılı ihracatının bozukluk 2021 yılının geride kaldığını ortaya koyuyor.”

İhracatın yıldızları ödüllendirildi

Eskinazi’nin konuşması sonrası ‘Manisa İhracatının Yıldızları’ Dürü Töreni yapıldı. Veli İhracatçılar Birliğine örgen olup Manisa’da arz fazla dış satım yapan Mitsubishi Electric, Schneider Electric, Imperial Tobacco, Müstakil Ekincilik ve Keskinoğlu firmalarına ödülleri tören düzeni üyeleri tarafından ikram edildi.

Ihsan töreninin peşi sıra Tutum Gazetesi Abece İşleri Müdürü Neşeli Sema Ceylan moderatörlüğünde, Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Tutum Gazetesi Umumi Koordinatörü Vahap Munyar ve Ekonomi Gazetesi Yapıt Yerleşmiş Başkanı Dr. Itibar Oğuz’un hatip olduğu açık oturum gerçekleştirildi.

Share: