MEDUSA MOZAİĞİ, ÜZERİ ÖRTÜLEREK KIŞ ŞARTLARINDAN KORUNACAK

BURDUR’un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti’nde bu yıl 18 bin güç ağırlandı. Ziyaretçilerin ilgisini genişlik çok çeken, seçkin sene mayıs ayında ziyarete açılıp, kış mevsiminde gövde örtülen Medusa mozaiği oldu. Mozaik, bu yıl de kış şartlarından etkilenmemesi için gövde örtülerek himaye edilecek.

Burdur’un Gölhisar ilçesindeki UNESCO Acun Mirası Eğreti Listesi’nde kayran alan Kibyra Antik Kenti, bu sene bile ziyaretçilerin uğrak yeri oldu. Antik kentin odeion kısmında 2009’daki kazılarda ortaya çıkarılan Medusa mozaiği bile ziyaretçilerin ilgisini sunma fazla çekici bina oldu. Kibyra ve Medusa’yı görmek için bu yıl 18 bin hayat, antika kenti görüşme etti. İklim şartları zımnında sene boyu sergilenemeyen Medusa mozaiği, ilerleyici günlerde ziyarete kapatılacak. Her yıl mayıs ayında ziyarete açılan Medusa mozaiğinin şita şartlarından etkilenmemesi amacıyla da gövde örtülecek.

DÜNYADA TEK

Kibyra Hafriyat Başkanı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, Medusa mozaiğinin, hele kuruluş tekniğiyle mülevven mermer parçalardan ‘Opus Sectile’ denilen yöntemle oluşturulduğunu ve dünyada bu özelliğiyle bir tane olma özelliği taşıdığını vurguladı. Özüdoğru, ‘Opus Sectile’ tekniğiyle günümüze ulaşan bildiğimiz bir tane Medusa, Kibyra odeionunda. Medusa’yı kaldırmak üzere irade haddinden fazla, ziyaretçi sayımız sonuç yıllarda arttı ancak Medusa’nın beden koruma gayeli seçme sene muhtemelen ayrımsız müddet kapatılıyor dedi.

Kibyra odeionu ve Medusa mozaiği üzerine bile bilgi veren Özüdoğru, şunları kaydetti

Kibyra odeionu; odeion yapısı, kentin amme binalarının düz aldığı Hat Tepe’nin güneybatı köşesinde konumlanmaktadır. Yapının dolay kısmında kâin tabanı mozaik mefruş Odeion Stoası’ndaki yazıtta, yapının Antik dönemde ‘odeion’ (saz evi, dinleti salonu) olarak adlandırıldığı anlaşılmıştır. Yazıtlarda, odeionun önündeki stoanın mozaik zeminin Aurelius Sopatros ve Cladius Theodoros kardeşler vasıtasıyla MS 249- 254 yıllarında yaptırıldığı aktarılmaktadır. Odeion, tıpkısı zamanda kent meclisi (bouleuterion); önüne eklenen aynı görüntü binası (skene) ile cisim çatıyla bağlı tıpkısı temaşa; ayrıca Kibyra’nın Roma İmparatorluk dönemi süresince Küçük Asya Eyaleti’nin hâkimiyet merkezlerinden (conventus) birisi olmasından ortalık bir mahkeme binası işlevleriyle birlikte eski olmalıdır. Odeion, bağırsak kısımda 31 oturma sırası ile yaklaşık 2 bin 500-3 bin kişilik seyirci kapasitesine sahiptir. Bu haliyle ülkemizde, antik zaman içinde üst bire bir yapı örtüsüyle kapatılmış, sunma iri amme yapısı olma özelliğini taşımaktadır. Yapının orkestra bölümünün zemininde renkli mermer plakalardan (opus sectile) oluşan Medusa (Antik Çağ’de gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan mitolojik figür) betimlemesi saha almaktadır. Yapı tekniği itibarıyla, buradaki Medusa figürünün bire bir aynı elan elan bilinmemektedir yani üniktir.

Share: