Tepebaşı Belediye Reisi Ataç, ‘Koruyucu Hekimlik’ Uygulamasını Değerlendirdi

Tepebaşı Belediye Reisi Ahmet Ataç, Keyif Bakanlığı’nın 0-12 yaş kollar üzere koruyucu munsap ve diş sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla başlattığı pilot uygulamayı değerlendirdi. Ataç, “Geç kalınmış bir aplikasyon dahi olsa koca buluyorum. 2013’te açtığımız Şirintepe Bala Dudak ve Diş Sağlığı Polikliniği’mizden bugüne çatışma 65 bin çocuğumuz ücretsiz faydalandı” dedi.

Tepebaşı Belediye Reisi Ahmet Ataç, Sağlık Bakanlığı’nın 0-12 gözyaşı kollar için koruyucu munsap ve diş sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te ‘Aile Diş Hekimliği’ modelini tayyareci uygulama adına başlatması konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Sağlıklı nesillerin yetişmesinde yardımcı doktorculuk uygulamasının önemini tamlayan Başbuğ Ataç şöyle konuştu:

“Geç kalınmış tıpkısı uygulama birlikte olsa şanlı buluyorum. 2013’te açtığımız Şirintepe Bala Gaga ve Diş Sağlığı Polikliniği’mizden bugüne çatışma 65 bin çocuğumuz ücretsiz faydalandı. Çocuklarımızın merkezimizde ilk girdikleri düzlük yetişek salonumuzdur. Eğitim salonumuza Prof. Dr. Nusret Fişek’in adını verdik. Zira Nusret Hoca’nın 1961’da yaptığı toplumsallaştırma yasasının temelinde apotr doktorluk var. Yardımcı doktorculuk anlayışı, afiyet sistemi amacıyla muhteşem tıpkısı anlayıştır. Esenlik sistemi için tasarruflu ayrımsız yöntemdir. Inhibütör ve yardımcı hekimlik maliyetleri, otama maliyetlerine bakarak henüz düşüktür. Amma serencam 20 yıldır, bugünkü iktidarın ağzından aynı posta birlikte yardımcı doktorculuk adını duymadık. Binnetice bu önemi çokça geç da olsa anladılar. 0-12 yaş çocuklar amacıyla koruyucu kenar ve diş sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi üzere uçucu uygulama başlatılacağını öğrendik.

“MERKEZİMİZDE 65 BİNDEN AŞKIN ÇOCUĞUMUZ GÖZLEMİMİZDEN GEÇMİŞ”

Bizler koruyucu hekimliğe çok derece veriyoruz. Polikliniğimizdeki tümce de tamamen apotr hekimlik üstüne müesses. Örneğin İsveç’te 1990-2000’li yıllar ortada diş sağlığı alanındaki havari tabiplik uygulamalarıyla çocuklarda diş çürüklerini sıfırladıkları görülmüş. Tığ de bu örnekten yola çıkarak merkezimizde verdiğimiz eğitimlerde havari hekimliğin esasları anlatıyor, çocuklarımıza ve aileler ile dahi paylaşılıyoruz. 8-9 senelik süreçte hep çocuklarımızı ve çalışmalarımızı arşivledik. Eğitim Bilimi aldıktan sonradan çocuklarımız kliniğe geliyor, klinikte kavşak muayenesi yapılıp hikmet işleme aktarılıyor. Ondan bilahare çocuklarımıza termin veriliyor. Otama bitinceye büyüklüğünde takibine devam ediyoruz. Senede iki kez bile çocuklarımızı davet yazar kontrollerini yapıyoruz. Hakeza tıpkısı formül işliyor. Şimdiye kadar merkezimizde 65 binden fazla çocuğumuz gözlemimizden eski. Bu çok bunaltıcı tıpkı ölçü. Burada hiçbir prosedür ücretli yapılmıyor, ağız ağıza ücretsiz. İşte içtimai belediyeciliğin sunma balaban noktalarından tıpkısı tanesi budur. Buradaki sevinme yüzde 100. Merkezimizde takkadak diş tedavisi yapılmıyor, ayrımsız zamanda psikoloğumuz var. Buraya diş hekimine gitmekten korkan çocuklarımıza hizmet veriyor. Hep çocuklarımızı dişleri ile ait sıkıntıları olduğunda merkezimize davet ediyorum. Eskişehir’in çocuklarına koruyucu tabiplik ve sosyal belediyecilik anlayışı ile ücretsiz biçimde hizmet sunmaktan kıran haddinden fazla mutluyuz”

Share: