Zulmün böylesi: Göçmenleri dövüp, aç ve susuz bırakmışlar

Yunan asayiş güçlerinin günlerce haris ve susuz bırakıp tekraren eziyet yaptıktan sonradan Meriç Nehri’nde ölüme ayrılma ettiği, serencam anda Mehmetçik aracılığıyla kurtarılan 107 muhacir, Yunanistan’ın kendilerine yaşattığı dehşeti anlattı. Göçmenler, ölen göçmenin dövülerek aç ve susuz bırakıldığını söyledi.

Meriç Nehri sınırında devriye görevi fail Mehmetçik, 12 Ağustos’ta aralarında bire bir ayvaz cesedinin dahi bulunduğu 108 kesintili göçmene ulaştı. Kurtarılan göçmenler afiyet kontrollerinin yapılması üzere hastaneye irsal edilirken, hayatını kaybeden göçmenin cansız bedeni ise otopsi için Edirne Adli Tababet Kurumuna doğrulama edildi.

“Dövülerek aç susuz bırakılan arkadaşımız öldü”

Dört çağ süresince haris ve susuz bırakılıp yüz kere işkenceye maruz kaldıklarını söyleyen göçmenler, dehşet anlarını anlattı. Meriç Nehri’ni geçince Yunanistan tarafında yakalandıklarını söyleyen Velid Ömer, daha sonra hapse atıldıklarını belirterek, “Bizi çıpa ve sopalarla öldüresiye dövdüler. Dört dolaşma boyunca bize paketlemek ve akarsu de vermediler. Bizi Meriç Nehri’ne ittiler. Ama hapiste bekleyen elan 300 kişi var. Yunanistan’da hapiste insanları öldürmeye çalışıyorlar. Aç ve susuz mütezayit bir arkadaşımız yanımızda öldü” dedi.

Doğan Hüseyin Tutkun ise, “Yunanistan’da bizi hapiste haris ve susuz bıraktılar. Tuvalet suyu içmeye başladık. Ölen muhacir vardı, her tarafı kanlıydı. Ayağı, eli ve vücudunun türlü yerleri kırık olan göçmenler var, dövüyorlar” şeklinde konuştu.

Dört çevrim boyunca Yunanistan’a gezmek amacıyla yürüdüklerini anlatım fail Suriye uyruklu Ahmet Hame, sınırda Palikarya düzenlilik güçleri vasıtasıyla yakalanarak hapiste haris susuz bırakıldıklarını vurgulayarak, “Yunanistan bizi Meriç Nehri’nde ölüme attı. Tığ nehrin ortasında ölüyorduk. Türk askeri bizi kurtardı. Tanrı Türkiye’den ve Türk askerinden razı olsun” diye konuştu.

“Yunan zulmü vicdanları yaralıyor”

Edirne İl Barhana İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, “Yaşanan olaylarla ait üzüntümüz ve endişemizi bildirmek istiyoruz. Göçmenlerin Yunanistan’da yaşadıkları siftinlik çokça kırıcı ve vicdanları yaralıyor. Ülkemiz kendisine tığ insanı ve vicdani sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Göçmenleri Kalın Kafalı Yöneltme Merkezinde misafir ediyoruz. İnsani, kemirmek, esas ihtiyaç ve kamu afiyet hizmetleri gibi ihtiyaçları karşılanıyor” ifadelerini kullandı. – EDİRNE



Share: