Dünyadaki yeryüzü bol sodyum klorür tektoniği yapılarından birisi Sivas’ta

Sivas Havzası kısaca 90 metre kalınlıktaki kaya tuzu kalınlığı ile doğal gaz, hidrojen ve karbondioksitin depolanmasına sunu makul bölgelerden birisi olarak görülüyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Sivas Havzası’nın jipsli ve kaya tuzlu yer bilimsel yapısı ile Türkiye’bile gaz, müvellidülma ve karbondioksitin depolanabilecek bildirme akıllıca bölgelerden birisi olduğunu söyledi.

“Ambarlama işlemi için çokça akıllıca yerler”

Prof. Dr. Öğr. Üyesi Kaan Şevki Kavak, Sivas’ın jeolojik yapısının düzlük altında gaz depolamak üzere akıllıca olduğunu belirterek, “Sivas Havzası’nın doğusundaki pur adı bile sunulan jipslerin üstelik (alçıtaşı) içinde saha aldığı evaporitik birimlerde kâin kayaç tuzları depolama işlemi amacıyla haddinden fazla uygun yerler. Havza’nın maşrık kısmında ki kayaç tuzlarında çözelti madenciliği kullanılarak yüzeyden açılacak sondajlarla doğal gaz, karbondioksit veya müvellidülma depolanabilir. Bunlardan müvellidülma yenilenebilir ayrımsız güç kaynağı ve sürdürülebilirlikle ilişkin. Katıksız gazı söylemeye az daha gerek yok. Yaşanan enerji krizinde doğal gaz, bataklık gazı kadar hidrokarbonların depolanması ve atmosfere salınımın engellenmesi çivi başına ayrımsız uğur. Sivas Havzası’nda kayaç tuzlarının ambarlama şartlarının haddinden fazla büyük olduğunu düşünüyorum. Türkiye şartlarında depolama imkanı sunabilecek heybetli bölgelerden biri olduğuna dahi özen kullanmak istiyorum. Sodyum Klorür Gölü altında yapılan tesislerden sonraları bu birimlerdeki ambarlama olanaklarını üstelik Enerji ve Elbette Kaynaklar Bakanlığı’nın ve mülki idarenin dikkate alması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Dünya üstünde ki en ferah örneklerinden birisi”

Bölgede ki tuz tektoniği yapılarının enerjinin depolanması ile ilişik çalışmalarda çokça muhteşem olduğunu belirten Kavak, “Bulunduğunuz konuma göre eğer aynı tuz diyapirini kesiyorsanız, burada haddinden fazla henüz aşkın depolama yapmanız gibi amma gömlek şeklinde ki benzeri tuz dahi ise bunun haddinden fazla henüz tafsilatlı bire bir not de gerçekleştirmeniz kabil. Sivas Havzası’nda yaklaşık 80-90 metre beyninde aynı kalınlığa ehil kaya tuz enerjiyi ambarlamak üzere uygun tıpkı kalınlık. Bölgedeki tuz yapıları Meksika körfezinde deniz altında kim yapıların karadaki tıpkı. Bu anlamda bölgede kim tuz tektoniğinin etkisini gelecek çalışmalarda hele enerji güvenliği ile ilişik çalışmalarda çok heybetli olduğunu düşünüyorum. Bundan kontekst Sivas bölgesi üstünde ve tuzlarda gaz, müvellidülma ve atıkların depolanmasının Türkiye’nin enerji güvenliği açısından birlikte haddinden fazla makro olduğunu düşünüyorum” dedi. – SİVAS



Share: